BIST 10.163
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.401,02
HABER /  GÜNCEL

Hocalı için açılan pankart olay oldu

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün, Hocalı anmasındaki 'ırkçı pankartve sloganlar' için savcıları göreve çağırdı.

Abone ol

Ermeni katliamını protesto için Taksim'de yapılan mitingte açılan pankartlar gündeme oturdu. "Hepiniz Ermenisiniz hepiniz piçsiniz" yazılı pankart tartışılıyor.

İstanbul’daki Hocalı katliamını anma mitingindeki ırkçı söylem TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti’li Ayhan Sefer Üstün’ü rahatsız etti. Üstün'ün sözlerini Radikal gazetesi manşetine taşıdı.

TBMM’de gazetecileri cevaplayan Üstün, önceki gün İstanbul’da yapılan mitingde Hrant Dink’in katillerinin övüldüğü ve Ermenilere yönelik ırkçı bir dilin kullanıldığının hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

“Ordaki pankartlar da tamamen ırkçı, ayrımcı ve nefret uyandıran ifadeler içermektedir. TCK’da 2005’te bir değişiklik yaptık. Çok açık ayrımcılık yapanların hangi cezaya maruz kalacağı yazıyor. Fakat savcılar bunu uygulamadığı için ayrımcı-ırkçı söylemler devam ediyor. Bizden nefret suçları için kanun çıkartmamızı istiyorlar. Evet nefret suçları ile ilgili kanun çıkartalım. Ama önce mevcut kanunları tatbik edelim.”

YAPILAN İŞİN DEĞERİNİ SIFIRA İNDİRDİLER

Hocalı için eylem, hatta daha büyük eylemler yapılabileceğini belirten Üstün, “Ne yapılması gerekiyorsa yapılsın ama o topluluk, o söylemleri yapanları içinde barındırmamalıydı. Yapılan işin değerini sıfıra indirdi. Türkiye büyük bir devlet olacak diyoruz. Her tür rengi barındıracak diyoruz. Birlikte yaşamak ideali oluşturacağız diyoruz. Ama hâlâ böyle ırkçı söylemlerin olması, başkasına hakaret edilmesi kabul edilebilir bir durum değil” diye konuştu.

Üstün, söz konusu mitinge İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in de katılarak konuşma yaptığı hatırlatılınca “Her kişinin kendi kararıdır. O pankartları gördü mü görmedi mi bilmiyorum. O benim cevaplayabileceğim bir konu değil” karşılığını verdi.

Üstün, Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’nde tutukluların cinsel taciz, tecavüz ve işkenceye uğradığı iddialarının hatırlatması üzerine, “Üzerine gidiyoruz, olay bazen gerçek dışı çıkıyor. İnşallah gerçek dışı çıkar. Kayıtsız kalamayız bu olaya” dedi.