BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.444,88
HABER /  GÜNCEL

Kayıp uçak robot denizaltıyla aranacak

Mart ayında 239 yolcusuyla birlikte kaybolan Malezya Havayolları'na ait uçağı bulmak için insansız denizaltı kullanılacak.

Abone ol

Mart ayında 239 yolcusuyla birlikte kaybolan Malezya Havayolları'na ait uçağı bulmak için insansız denizaltı kullanılacak.

Bluefin-21 adlı 5 metrelik robot denizaltı, geçtiğimiz hafta kayıp uçaktan geldiği tahmin edilen sinyallerin alındığı bölgede deniz tabanının haritasını çıkaracak.

Böylece yaklaşık bir aydır 12 uçak ve 15 gemiyle devam eden arama çalışmalarına bir de robot denizaltı eklenmiş olacak.

Uçaktan yaklaşık altı gündür hiçbir sinyal alınamadığını belirten yetkililer, kara kutunun şarjının bitmiş olmasından ve yeni sinyal gönderememesinden endişe ediyor.

Arama çalışmalarını koordine eden eski Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Angus Houston, kara kutu şarjının yaklaşık bir ay dayanabildiğini söylerken, zamana karşı yarıştıklarını vurguladı ve “Artık denizaltına inmemizin zamanı geldi” dedi.

Sonar ile arama bitiyor

Robot denizaltının denize indirilmesiyle birlikte yüzeyden sonarla aramalara da son verilecek. Arama ekibi üyeleri denizaltıyla aramaların uzun süre alacağını belirtti ve her bir denizaltı görevinin 24 saat süreceğini söyledi.

Denizaltının deniz tabanına dalması ve tekrar yüzeye çıkması 4 saat sürecek. Tabandaki arama çalışmaları ise, 16 saat süreyle yürütülecek. Elde edilen verilerin yüklenmesi de 4 saatlik zaman alacak.

Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçak 8 Mart'ta kaybolmuştu.

Malezya Havayolları'na ait uçağın kara kutusunu bulmak için Avustralya'nın Perth kentinin 2280 kilometre açığında 57bin 923 kilometrekarelik bir alan taranıyordu.