BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,89
ALTIN 2.431,97
HABER /  GÜNCEL

ABD: Ebu Hamza mahkemesi bugün

İngiltere'den ABD'ye iade edilen radikal din adamının el Kaide'ye destek de dahil 11 terörizm suçlamasıyla yargılanacağı dava bugün New York'da başlıyor.

Abone ol

İngiltere'nin 2012 yılında ABD'ye teslim ettiği radikal din adamı Ebu Hamza el Masri'nin davası bugün New York'ta bir federal mahkemede başlıyor.

Mısır doğumlu imam kendisine yöneltilen el Kaide'ye destek sağlamak ve Oregon'da bir el Kaide eğitim kampı açmaya çalışmak da dahil 11 ayrı terörizm suçlamasını reddediyor.

ABD'ye gönderilmeden önce Ebu Hamza, İngiltere'de cinayet ve ırkçı nefrete teşvik suçlarından yedi yıl hapse mahkum edilerek cezaevine konmuştu.

ABD Ebu Hamza'yı alabilmek için hukuk savaşını 2004 yılında başlatmış, sonunda dinadamı sivil bir mahkemede yargılanması şart koşuluyla Amerikalı yetkililere teslim edilmişti.

Mahkeme jürinin seçimi ile başlayacak.

Bin Ladin tapeleri

Şubat ayında Ebu Hamza yargıca yolladığı bir mektupta, avukatının tavsiyelerine uymayarak tanık sandalyesine oturmak ve 11 Eylül saldırılarıyla ilgili konuşmak istediğini söylemişti.

Savcılar Ebu Hamza'ya karşı iddianamelerinde jüriye Usama bin Ladin'e ait bir dizi ses kaydını da dinletmeyi planlıyorlar. Bin Ladin'in bu kayıtlarda Yahudiler, Hıristiyanlar ve eşcinselleri yeren konuşmalar yaptığı söyleniyor.

Ebu Hamza'nın avukatları ise bu kayıtların davayla ilgisi olmadığını söylüyorlar.

Elleri ve tek gözü olmayan Ebu Hamza Londra'daki Finsbury Park camiinde 11 Eylül sonrası verdiği şiddeti öven vaazlarla kamuoyu gündemine gelmişti.

Avukatları İngiltere'den ABD'ye gönderilmesine karşı çıkarken, Ebu Hamza aleyhinde kullanılacak tanıklıklardan bazılarının işkence altında alındığını söylemişlerdi.