BIST 10.272
DOLAR 32,24
EURO 34,70
ALTIN 2.402,95
HABER /  GÜNCEL

Kayıp uçak: Güney bölgesini Avustralya arayacak

Avustralya Başbakanı kayıp Malezya Havayolları uçağını bulmak için yürütülen uluslararası çalışmalarda ülkesinin uçağın izlemiş olabileceği iki muhtemel rotadan güneydekinin sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.

Abone ol

Avustralya Başbakanı kayıp Malezya Havayolları uçağını bulmak yürütülen uluslararası çalışmalarda ülkesinin uçağın izlemiş olabileceği iki muhtemel rotadan güneydekinin sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.

Malezyalı yetkililer uçağın bilerek rotasından çıkartıldığını ve bilinen son konumundan güneye ya da kuzeye doğru gitmiş olabileceğini söyledi.

MH370 sefer sayılı uçağı arama çalışmalarına katılmak ve radar ve uydu verilerini değerlendirmek için 20'den fazla ülkeden yardım istendi.

Uçakla kurulan son temas da inceleme altında.

Malezyalı yetkililer dün kokpitten son olarak duyulan "Tamam, iyi geceler" sözlerinin, uçaktan yere önemli bilgileri aktaran Uçak İletişim ve Bildirim Sisteminin (ACARS) kasten kapatılmasından sonra söylendiğini açıkladı.

Önceki gün de polis uçağın Kaptan Pilotu Zahari Şah ve Yardımcı Pilot Faruk Abdül Hamid'in evlerinde arama yaptı.

Kaptan pilotun evindeki uçuş simülatörünün polis tarafından alındığı ve incelendiği de kaydedildi.

Her iki pilotun da yakınları, pilotların özellikle birlikte uçmak için bir talepte bulunmadığını ve uçağın kayboluşuyla bir ilgileri olduğuna inanmadıklarını söyledi.

Yetkililer ipucu bulmak için yolcular ve kalkıştan önce uçakla temas eden teknik personeli de incelinyor.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan 239 yolcu ve mürettebatla 8 Mart'ta Türkiye saatiyle 18.40’ta havalanmışı.

İki muhtemel rota

Uçak Güney Çin Denizi üzerinde seyrederken radarlardan kaybolmuştu.

Malezyalı yetkililer bir askeri radara göre uçağın döndüğünü ve kuzeybatıya doğru yönelmeden önce Malezya'ya doğru uçtuğunu söyledi.

Yetkililer şu an uçağın gitmiş olabileceği iki muhtemel rotayı değerlendiriyor.

Bunlardan biri Kuzey Tayland üzerinden Kazakistan ve Türkmenistan'a uzanan koridor.

Diğeri de Endonezya'dan başlayıp Hint Okyanusu'nun güneyini içine alan bölge.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Malezya'nın talebi üzerine uçağı arama çalışmalarına daha çok kaynak ayırdıklarını söyledi.

Abbot parlamentoda yaptığı konuşmada Malezya Başbakanı Necib Razak'ın kendisinden, "Malezyalı yetkililerin kayıp uçağın yönelmiş olabileceği güney rotasının sorumluluğunu almalarını istediğini" belirtti.

Abbot, "Bu isteğe olumlu karşılık verdim. Malezya Başbakanı'na deniz tarama faaliyetlerine daha fazla kaynak ayırmayı önerdim, kendisi de minnettarlıkla kabul etti" dedi.

Malezya Ulaştırma Bakanı kendi donanma ve hava kuvvetlerinin de güney bölgesinde ek deniz ve hava araçları göndereceğini söyledi.

Bu arada Kazakistan Sivil Havacılık Kurumu, uçağın fark edilmeden kendi hava sahalarına girmesinin mümkün olmdağını belirtti.

Kazak yetkili Serik Muhtibayev BBC'ye yaptığı açıklamada, uçağın Kazakistan'a kadar gelmiş olabilmesi için Çin, Hindistan ve diğer birkaç ülkeyi geçmiş olması gerektiğini vurguladı.

Muhtibayev hava sahasını gözlemleyen cihazların ve hava savunma sistemlerinin uçağı tespit etmiş olması gerektiğini belirtti.

Pakistan Sivil Havacılık Kurumu da radar kayıtlarını incelediklerini ve uçakla ilgili bir ipucu bulamadıklarını duyurdu.

2009'da Rio de Janeiro'dan Paris'a giderken düşen Air France yolcu uçağını arama çalışmalarına katılan üç Fransız yetkilinin de tecrübelerini paylaşmak üzere Malezya'ya gittiği açıklandı.