BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,00
ALTIN 2.516,60
HABER /  GÜNCEL

Katliamın sebebi liderlik kavgası

Hakkâri'de 9 sivilin ölümüne yol açan kanlı saldırının arkasında örgütü PKK'nın içinde liderlik kavgası olduğu iddia edildi.

Abone ol

Hakkâri'de 9 sivilin ölümüne yol açan kanlı saldırıyı, Karayılan ile giriştiği liderlik kavgası sonrası örgütten uzaklaştırılan Fehman Hüseyin'in adamlarının gerçekleştirdiği tespit edildi.

Saldırının amacı ise referandum sonrasında oluşan iyimser ortamı sabote etmek.

Hakkâri'de 9 sivil vatandaşın ölümüne, aralarında bebeklerin de bulunduğu 4 kişinin de yaralanmasına sebep olan saldırının, bir süredir PKK içinde devam eden liderlik çatışmasına dayandığı ortaya çıktı. Kanlı saldırının geçen yıl terör örgütünün silahlı kanadının başından uzaklaştırılan Suriye uyruklu Fehman Hüseyin'in adamları tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. Fehman Hüseyin, Murat Karayılan ile giriştiği liderlik kavgası sonucunda, Abdullah Öcalan'ın da desteğiyle görevinden alınmıştı. Güvenlik birimleri, yaptıkları teknik çalışmalar sonucunda şu bilgilere ulaştı: Kanlı saldırıyı, 'Masiro' kod adlı Bedirhan Abo liderliğindeki grup gerçekleştirdi. Bu grup, terör örgütünün içindeki şahinlerin lideri konumundaki 'Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin'e bağlı olarak kırsalda faaliyet gösteriyor. Saldırının amacı ise referandum sonrasında sorunların çözümüne yönelik oluşan iyimser ortamı sabote etmek.

Terör örgütünün tek taraflı 'eylemsizlik' kararının sona ermesine 4 gün kala, örgüt içerisinde silah bırakılmasına karşı çıkan ve şiddeti tırmandırmaya çalışan Fehman Hüseyin liderliğindeki 'Derin PKK'nın, referandum sonrasında sorunların demokratikleşme sürecinde çözümüne yönelik oluşan ortamı sabote etmeyi hedeflediği kaydedildi. PKK'nın elebaşılarından Murat Karayılan ile Suriye uyruklu Fehman Hüseyin arasındaki liderlik kavgası, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın da desteğiyle, geçen yıl Hüseyin'in görevden alınmasıyla sonuçlanmıştı.

"Kandil'in talimatlarını dinlemeyerek, özellikle sivilleri hedef alan kanlı eylemleri nedeniyle örgüt politikasına zarar verdiği'' gerekçesiyle görevden alınan Fehman Hüseyin'in yerine Murat Karayılan'a bağlılığı ile bilinen 'Sofi Nurettin' kod adlı Nurettin Halef Al Muhammed getirilmişti. Örgütün silahlı kanadının üst kademesinde yaşanan bu değişiklik, Fehman Hüseyin yanlılarınca tepkiyle karşılanmıştı. Değişikliğin ardından terör örgütünde iç çatışmalar yaşanmış, bazı örgüt üyeleri hayatını kaybederken, Hüseyin'den yana tavır gösteren örgüt sorumluları Kandil'e çağrılarak sorgulanmışlardı. Liderlik çatışması telsiz konuşmalarına da yansımış, örgütten kaçışları artırmıştı.

Terör örgütünde 'eylemsizlik' kararı alanlar ile Hakkâri'deki kanlı terör eylemini gerçekleştirenlerin PKK'da farklı merkezler olduğunu belirten terör uzmanları, geçmişte Diyarbakır'da dershane önündeki bombalı eylem, Batman'da 3 BDP'linin mayınlama eylemi sonucu öldürülmesi gibi saldırıların terör örgütünde yaşanan iç çatışmanın yansıması olduğunu söyledi. Ramazan ayı öncesinde Kürt kökenli vatandaşların tepkisinden çekinen Murat Karayılan'ın liderliğindeki Kandil yönetimi, 20 Eylül'e kadar 'eylemsizlik' kararı alındığını açıklamasına rağmen, Hüseyin'e bağlı olarak faaliyet gösteren 'Masiro' kod adlı Bedirhan Abo'ya bağlı bir grup PKK'lı, Hakkâri'nin merkezinde Hacı Sait Camii imamı Aziz Tan'ı, 'Örgütün politikasını desteklemediği ve dağlardaki gençlere silah bırakma çağrısı yaptığı' için öldürdükleri ortaya çıkmıştı.