BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,68
ALTIN 2.405,05
HABER /  GÜNCEL

Kat mülkiyeti tasarısı mecliste

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişi öngören kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Abone ol

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişi öngören kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan bin TL’lik idari para cezasını kaldırıyor.

Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısında, kat irtifakının arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olduğu, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine çevrileceği belirtildi. Bürokrasinin ve vatandaşa yüklenen mali külfetin azaltılması amacıyla kat mülkiyetinin kurulmasında istenen belgelerde değişiklik öngören tasarıya göre, kat irtifakı tesis edilmeksizin doğrudan kat mülkiyeti kurulmasında istenilen belgelerden ‘noter tasdikli liste" şartı kaldırılıyor. Tasarı, Kat Mülkiyeti Kanunu’na ‘kat, daire, iş bürosu gibi bunların birden başlayıp giden numarası’ ibaresinin eklenmesini ve bu bilgilerin mimari proje ile yapı kullanma izin belgesinde yer almasını öngörüyor.

Tasarıya göre, Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve yapıları tamamlanarak yapı kullanma izin belgesi alınmış binalar, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine resen kat mülkiyetine geçirilecek.