BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,04
ALTIN 2.470,76
HABER /  GÜNCEL

Kasaplarda at eti satılabilecek

AB uyum yasaları kapsamında 'Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu' yürürlüğe girdi. Ancak uyum biraz zor ve zaman alacak. Çünkü mezbahalarda at eti kesilebilecek.

Abone ol

AB Uyum Yasaları kapsamında yürürlüğe giren ‘Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu’ ile özel mezbahalarda at kesilebileceği ve etinden elde edilen ürünlerin de kasaplarda satılabileceği belirtildi.

Konya Tarım İl Müdür Yardımcısı veteriner hekim Ali Ergin, AB Uyum Yasaları kapsamında yürürlüğe giren ‘Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu’ ile özel mezbahalarda at kesilebileceğini ve etinden elde edilen ürünlerin satılabileceğini söyledi. İlahiyatçı Prof. Dr. Orhan Çeker at etinin yenilmesinin dini sakınca olmadığını belirtti.

Tarım İl Müdür Yardımcısı Ali Ergin, 5 bin 179 sayılı Gıda Kanunu ve 3 bin 285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hazırlattı. Ergin, yürürlüğe giren kanunla at etinin et ürünleri kapsamında büyükbaş hayvan sınıfına dahil edildiğini söyledi. At kesiminin sığır ve koyun kesilen mezbahalarda değil, atlar için kurulacak özel mezbahalarda yapılabileciğini aktaran Ergin, Türkiye de şu anda at kesimi yapılacak mezbahanın bulunmadığını söyledi.

‘DİNEN CAİZ’

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, at etinin yenilmesinin dinen caiz olduğunu söyledi. At etinin İslam dinine göre helâl olduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Çeker, “At etinin dana, inek veya koyun etinden farkı yoktur. Koyun gibi kesilip yenebilir ve halk arasındaki ‘At eti yenilmez’ inanışı doğru değildir” dedi. Prof. Dr. Çeker, şöyle devam etti:

“At eti helâldir hatta etinden imal edilen pastırma sucuk gibi ürünler de rahatlıkla yapılıp satılabilir. Atın sütü de içilebilir. At etinin yenilmemesi konusunda hiçbir yasak yoktur. Peygamberimiz zamanında da yenildiği görülmüştür. Ancak, bu eşek ve katır için geçerli değildir. Yani eşek ve katır eti yenilmesi haramdır.”

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Behiç Serpek ise, at etinin insan sağlığı açısından hiçbir zararı bulunmadığını söyledi. Prof Dr Serpek, şöyle devam etti: “At, seçici hayvandır, pis su içmez ve bulduğu her türlü pis gıdayı yemez, at eti rahatlıkla yenebilir çok da sağlıklıdır. Türk Cumhuriyetleri'nde at eti yeniliyor. Önceki toplumlarda atın savaş aracı olarak kullanılmasından dolayı tüketilmesinin yasaklandığı sanılmaktadır bu yüzden günümüzde yenmiyor olabilir. Ancak sağlıklıdır, et türüdür rahatlıkla yenebilir.”

Haber: Yalçın İreş
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr