BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Karzai öldürülen kardeşini toprağa verdi

Afganistan Devlet Başkanı, uğradığı suikast sonucu öldürülen üvey kardeşi Ahmet Veli Karzai'yi alnından öperek toprağa verdi. Törenin yapıldığı bölgede iki patlama meydana geldi.

Abone ol

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, uğradığı suikast sonucu öldürülen üvey kardeşi Ahmet Veli Karzai'yi alnından öperek toprağa verdi.

Cenaze töreninin düzenlediği Kandahar Vilayeti'nde alınan bütün güvenlik önlemlerine karşın iki patlama meydana geldi.

Afgan yetkililer, Helmand Valisi Gulab Mangal'ın geçişi sırasında meydana gelen patlamalardan birinde dört polis memurunun yaralandığını söyledi.

Cenaze törenine katılmak üzere Kandahar'a giden valinin ise saldırıdan yara almadan kurtulduğu açıklandı.

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF yetkilileri, cenaze töreninin düzenlendiği Karz köyüne giden yollardan birinde buldukları patlayıcıları etkisiz hale getirdi.

Karzai'nin tartışmaların odağında yer alan ama ülkenin etkili isimlerinden olan üvey kardeşinin cenaze törenine ise binlerce kişi katıldı.

Hamid Karzai zaman zaman gözyaşlarını tutamadığı cenaze töreni sırasında kardeşini alnından öperek toprağa verdi.

Soruşturma böylesine etkin bir politikacının nasıl olup da koruması tarafından öldürülebildiğine odaklanmış durumda.

Güney Afganistan'da önemli bir siyasi güve sahip olan Karzai, Kandahar'daki evinde, uzun yıllardır baş koruması olarak görev yapan Serdar Muhammed'in iki el ateş etmesi sonucu öldürülmüştü. Koruma Serdar Muhammed de, suikastten hemen sonra öldürüldü.

Taliban üstlendi

Cinayetin sorumluluğunu Taliban üstlendi ve örgüt, bu saldırının, on yıldır sürdürdükleri savaşta elde ettikleri en büyük başarılardan biri olduğunu duyurdu.

Kandaharlı politikacı Halit Peştun ise, Taliban'ın iddialarına kuşkulu baktığını; İslamcı grubun geçmişte de, pek bir kanıt göstermeksizin birçok saldırının sorumluluğunu üstlenmiş olduğunu belirtiyor.

Kandahar'daki yerel yönetimin başkanı olan Veli Karzai, tartışmalı konuların odağında yer alan bir isimdi ve suikast sonucu öldürülmesi, NATO güçlerinin bölgede Taliban birliklerine karşı verdiği mücadele açısından bir darbe olacak.

'Uyuşturucu baronu' suçlaması

Kandahar emniyet müdürü Abdül Razek, Serdar Muhammed'in bugün erken saatlerde, bazı belgeleri göstereceği gerekçesiyle Ahmet Veli Karzai'nin evine gittiğini, güvenlik kontrollerinden geçerken tabancasını çıkarmadığını ve Karzai banyodan çıktığı anda başından ve göğsünden vurduğunu bildirdi.

Ahmet Veli Karzai hakkında özel güvenlik şirketleri ve afyon ticaretiyle bağlantısına ilişkin iddialar sıklıkla dile getiriliyordu.

Son olarak, belge sızdırma sitesi Wikileaks'in kamuoyuna duyurduğu Amerikan belgelerinde, Ahmet Veli Karzai ''yolsuzluklara bulaşmış uyuşturucu baronu'' olarak niteleniyordu.

Ağabeyi Cumhurbaşkanı Karzai ise, suçlamalara karşı hep üvey kardeşinin yanında yer aldı.

Geçmişte de suikast girişimlerine hedef olan Ahmet Veli Karzai, ABD ve Afganistan'daki Batılı güçlerin yakın müttefiklerindendi.

BBC'nin Kabil'deki Muhabiri Quentin Sommerville, Veli Karzai'nin Amerikalı ve NATO güçlerinin kendisine yönelik uyuşturucu kaçakçılığı suçlamaları gözardı edilecek kadar önemli bir müttefiki olduğunu kaydetti.

Amerikalı bir yetkili, ''Kendisi hakkındaki kaygılarımıza karşın Ahmet Veli Karzai, ABD'nin birlikte iş yapabildiği ve Kandahar'ı kontrol altında tutabilen bir kişiydi'' dedi.