BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Putin'e insan hakları ödülü, Almanya'yı karıştırdı

Genellikle insan hakları savunucularına verilen Quadriga ödülüne bu yıl, ülkesinde basına getirdiği kısıtlamalarla tepki çeken Rus başbakan Vladimir Putin'in layık görülmesi, kimi Alman siyasetçileri öfkelendirdi.

Abone ol

Almanya'da saygın insan hakları ödülü "Quadriga"nın Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e verilmesi, başta koalisyonun önde gelenleri olmak üzere bir grup politikacının tepkisini çekti.

Hükümetin insan haklarından sorumlu komisyon üyesi Markus Loening, Putin'in seçilmesinin "Quadriga" ödülüne gölge düşürdüğünü savundu.

Ödül, 2003 yılından bu yana her sene, Almanya'nın birleşmesinin kutlandığı resmi tatil günü olan 3 Ekim'de veriliyor.

"Quadriga" ödülünün adayları genellikle insan hakları ve demokrasi savunucuları arasından seçiliyor.

Ödülün Putin'e verilmesini eleştirenler ise Rus liderin bunun tam da tersini yapmakta olduğunu savunuyor.

Ancak ödülü veren vakfa bağlı bağımsız heyet, Putin'in Soğuk Savaş sonrası, Rus - Alman ilişkilerinde istikrarın korunmasına sağladığı katkılardan dolayı seçildiğini bildirdi.

Muhalefet de tepkili

Putin tercihine tepki gösterenlerden biri de Almanya'da muhalefetteki Yeşiller Partisi eşbaşkanı Cem Özdemir oldu.

Cem Özdemir, bu seçimi kabul etmediğini söyleyerek ödülü veren mütevelli heyetindeki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Özdemir yaptığı açıklamada "Benim görüşüme göre Quadriga ödülü demokrasiye ve demokrasinin yayılmasına özel bir hizmet sunmuş kişilere verilmelidir. Ben Vladimir Putin'in o aşamada olduğunu göremiyorum" dedi.

Özdemir geçen ay mütevelli heyetinin toplantısı sırasında bu karara muhalefetini dile getirdiğini de belirtti.

Quadriga ödülü, Berlin'de ulusal birliğin sembolü olarak görülen Brandenburg Kapısı üzerindeki dört atın çektiği araba heykelinden geliyor.

1793 yılında barışın simgesi olarak tasarlanan Berlin Quadriga'sı, benzerleri arasında en meşhurlarından biri olarak biliniyor.

Putin ve Almanya

1980'li yıllarda Almanya'nın Dresden kentinde KGB ajanı olarak görev yapan Putin, mükemmel Almanca konuşuyor.

Putin 2000'de başkanlığa seçilmesi sonrası dönemin Almanya Başbakanı, şimdilerde Rus gaz devi Gazprom'da görev yapan Gerhard Schröder'le yakın ilişki kurmuştu.

Putin 2008'e dek devlet başkanlığı süresince dev medya kuruluşları üzerindeki baskıyı artırdı, insan hakları örgütlerine yeni bir takım kısıtlamalar getirdi.

Rus basını Vladimir Putin'in, kendisine muhalefet edenlere karşı sert tutumuna sıklıkla dikkat çekiyor.

Rusya'da Mart ayında başkanlık seçimleri yapılacak.

Ancak başbakan Putin ya da mevcut devlet başkanı Dimitri Medvedev, seçimlerde hangisinin aday olacağına açıklık getirmedi.