BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,79
ALTIN 2.404,91
HABER /  GÜNCEL

Karpuzdan çorba olur mu demeyin!(video)

Yaz aylarının gelmesiyle sofralarda karpuzun yeri de arttı. Ancak biri var ki karpuzu yemek yerine çorbasını yaptı. İşte karpuz çorbası tarifi...

Abone ol

Dipnot Tablet yazarı Zeyno Gürses, "Zeyno'yla iyi yemek" köşesinde bu hafta karpuz'dan yapılan soğuk çorbanın tarifine yer veriyor.

İşte Zeyno Gürses'in çorbası ve yazısı...

DÜNYADA

Kırk yıl düşünsem bir yaz meyvesinin bu denli eğlence kaynağı olacağı aklıma gelmezdi. Karpuzdan bahsediyorum, inşaat işçilerinden işadamlarına herkesin çılgınca tükettiği bizim karpuzdan! ABD'de Austin-Houston arasında bulunan "Luling" isimli bölgede her yıl Haziran ayının en son haftası "Geleneksel Karpuz Şenliği" düzenleniyormuş. Bu şenlikte karpuz üreticilerini teşvik amacıyla en büyük karpuzlara ödül verilmenin yanı sıra halkın katıldığı işte o matrak yarışmayı hayata geçiriyorlarmış.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ TÜKÜRME MÜSABAKASI

Bir futbol sahasının başına gerilen ipin arkasında kuyruk oluşturuluyor, 2'şer hakka sahip olan yarışmacılar karpuz çekirdeğini en uzak mesafeye tükürmeye çalışıyorlar (sekmeler sayılıyor). 1954 yılından bugüne kadar kaydedilen en yüksek rekor, 20 metre, 72 cm. Şimdi ben diyorum ki karpuzu meşhur Adana'da bu şenlik çalışmaları tez başlatılsın. Tükürme becerisi bu kadar gelişmiş halkımızın daha ilk seneden bu rekoru egale edeceğinden hiç şüphem yok ?

SOKAKTA

Sokaklarda bu aralar bir "karpuz-kabak" polemiği yaşanıyor ki sormayın. Toprakta var olabilecek türlü hastalıklara karşı daha fazla dirençli olması için karpuzlar balkabağı fidesine aşılanıyor ve ortaya beli ölçüde hibrid karpuz cinsleri çıkıyor. Adana bu yöntemi tam benimsemişken farklı köşelerden isyan çıkmasının sebebi "karpuzun kabak tadı vermeye başlaması". Şöyle ki; aşılama sonucu üretilen karpuzlar şayet gereğinden erken hasat edilirse "kabak tadı" söylemi yerini buluyor. Eski köye getirilen bu yeni adetten muzdarip tüketici ise isyan bayrağını çekerek başka meyvelere yöneliyor. Hal ahalisi de kapılarını kabaktan dönme karpuza kapayınca çözüm arayışı para cezasına dönüşmüş. Öte yandan ekili alanlar ne olacak? Kilosu 50 kuruşa düşmüş karpuz daha ne kadar sürünecek? Bu soruların cevabı henüz bilinmiyor, ama kalın saplı hemcinslerinden uzak durulması tavsiye ediliyor.

EVDE

2011 Wimbledon erkekler finalini izlerken eşlik edecek bir güzellik arayışındayım.Dışarıda hava tuhaftır ki mevsim normallerinin sıcaklığında, Cumartesi akşamı yeterince içki tüketilmiş, ferahlamak ve maçı izleyecek enerji toplamak gerekmekte. Soğuk, şekerli gibi kelimelerin yardımıyla "karpuz" imdadıma yetişti. En yakınımdaki manavda bir baktım karpuzlar Gulliver'in ülkesinden gelmiş, en ufağı 9 kilo! Koca bebeği alıp tezgahta bir süre karşılıklı bakıştıktan sonra Kill Bill edasıyla bıçağıma davrandım. Bu tariften öyle sofistike beklentileriniz olmasın, çünkü olayım sadece inşaat usulü karpuz-peynir-ekmekten ibaretti, Djokovic galibiyeti ile de doğrusu pek iyi gitti. Gelgelelim dev karpuzun 4'te 3'ü halen acil müdahale istediği için ben de yine işin kolayına kaçıp bir soğuk karpuz çorbası patlattım. Hem de karpuz kabuğunun içinde servis ederek.