BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,82
ALTIN 2.414,82
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Karıncaların üstün yeteneği!

Almanya'da araştırma yapan uzmanlar kırmızı orman karıncalarının depremi önceden tahmin edebildiğini keşfetti.

Abone ol

Karıncaların depremi önceden tahmin ettiği ileri sürüldü. Almanya'da kırmızıorman karıncalarının kolonilerini aktif fay hatlarına kurduğu keşfedildi.

Essen-Duisbur Üniversitesi'nden Gabriele Berberich 2 büyüklüğünde bir depremden önce karıncaların davranışlarının kayda değer şekilde değiştiğini söyledi. Ve karıncaların davranışlarının depremden bir gün sonrasına kadar değişmediği de belirtildi.

Viyana'da düzenlenen Avrupa Yerbilimleri Birliği'nin yıllık toplantısında araştırmasını sunan Berberich, ekibinin 2009-2012 yılları arasında aktif fay hattı üzerinde 15 bin karınca yuvası hesapladıklarını söyledi. Uzmanlar karınca yuvalarını 24 saat kamera sistemi ile izledi. Bu süre zarfında 2.0 ile 3.2 büyüklüğünde 10 ve 2'den küçük çok fazla deprem kaydedildi.

DEPREM ÖNCESİ KARINCALAR UYUMUYOR, YUVALARININ DIŞINA ÇIKIYOR

Uzmanlar karıncaların gece yuvalarına girmeden önce gün boyunca kendi olağan aktivitelerini yaptığını keşfettiklerini söyledi. Ama araştırmalar sonunda depremden önce karıncalar gece boyunca uyanık oluyor ve yuvalarının dışında kalıyor.

Uzmanlar karıncaların sadeec 2'den büyük depremlerde davranışlarını değiştirdiğini belirtiyor. Bu da insanın hissedebileceği en küçük deprem. Berberich karıncaların gaz emisyonunun değişmesi veya Dünya'nın manyetik alanının kayması nedeniyle depremi tahmin edebildiklerini düşünüyor.

Berberich kırmızı orman karıncalarının karbondioksit geçişleri için kemo alıcılarının ve elektromanyetik alanlar için manyeto alıcılarının olduğunu söyledi. Berberich "Olası uyarıya karşı nasıl veya neden tepki verdiğinden emin değiliz ama tektonik aktif alanlarda daha fazla araştırma yapıp karıncaların büyük depremlere tepki verip vermediğini araştırmayı planlıyoruz" dedi.