BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Karikatürde büyük ödül Türkiyeye

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Türk sanatçı Ahmet Öztürklevent’in eseri birinci seçildi.

Abone ol

Aydın Doğan Vakfı’nın bu yıl 27’ncisini düzenlediği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Türk sanatçı Ahmet Öztürklevent’in eseri birinci seçildi.

Rus sanatçı Sergei Bobylev’in eseri ikinci, Türk sanatçı Kürşat Zaman’ın eseri üçüncü oldu. Alanya’da oturan mimar Öztürklevent 2008 yılında birinci, Antalya’da yaşayan tasarımcı Kürşat Zaman da 2009’da ikinci olmuştu.

2 bin 561 karikatür yarıştı

Dünyanın bir numaralı karikatür yarışması olarak gösterilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın önceki gün Antalya’da toplanan Büyük Jüri’si, değerlendirmelerini yaparak, sonuçları dün açıkladı.

Yarışmada, Önseçiciler Kurulu 73 ülkeden 865 sanatçının 2 bin 561 karikatürünü eledi. 42 ülkeden 172 sanatçının 188 karikatür arasından dereceye girenler, ödüllerini Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek törenle alacaklar.

Birinci Öztürklevent, 8 bin dolar para ödülü ve heykelcikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı Plaketi ve Hürriyet Gazetesi Altın Plaketi’ni alacak. İkinci Sergei Bobylev 5 bin dolar para ödülü, heykelcik ve Milliyet Gazetesi Altın Plaketi’yle ödüllendirilirken, üçüncü Kürşat Zaman ise 3 bin 500 dolar para ödülü ile heykelcik ve Radikal Gazetesi Gümüş Plaketi’nin sahibi olacak.

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın bu yıl Kanadalı Terry Mosher’in başkanlığındaki Seçiciler Kurulu’nda Ercan Akyol, Odile Conseil (Fransa), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Cristina Sampaio (Portekiz) ve Kanybek Turumbekov (Kırgızistan) görev yaptı.

Seçiciler Kurulu’nun seçtiği eserler, IC Hotels Airport’ta bugün saat 18.30’da yapılacak törenin ardından sergilenmeye başlanacak. Sergi, 5 Haziran’a kadar ücretsiz gezilebilecek.

1- Ahmet Öztürklevent
Türkiye

İkinci kez kazandı


1952’de doğdu. 1980’de Konya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nin Mimarlık Bölümü’nü bitirdikten sonra Antalya’nın Alanya İlçesi’ne yerleşerek, serbest mimarlık yapmaya başladı. Sanatçı, 2007 Nehar Tüblek Karikatür Yarışması’nda birincilik, 2004’te Uluslararası Nasrettin Hoca Karikatür Yarışması’nda büyük ödül, 2008’de de Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda birincilik ödülü kazandı.


 


2- Sergei Bobylev
Rusya

Serbest grafiker


Rusya’da doğdu. Moscow Print Academy ve Desihn High School’u bitirdi. Halen serbest grafiker olarak çalışıyor. 2007 Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda başarı ödülü, 2004 Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda üçüncülük, 2002 Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda başarı ödülü, 1993 Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda başarı ödülü kazandı.

3- Kürşat Zaman
Türkiye

Başarılı yarışmacı


1974’te Antalya’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarına katıldı. 2008 Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda başarı ödülü, 2009 Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda da ikincilik ödülü kazandı.

Başarı Ödülü kazanan eser sahipleri

Seçiciler Kurulu’nun 500’er dolar ‘Başarı Ödülü’ne değer gördüğü 12 eser şöyle: Musa Gümüş (Türkiye), Necdet Yılmaz (Türkiye), Evzen David (Çek Cumhuriyeti), Vladimir Kazanevsky (Ukrayna), Valentin Druzhinin (Rusya), Mohsen Naseri (İran), Gomez Claudio Antonio (Brezilya), Jerzy Gluszek (Polonya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Kürşat Zaman (Türkiye), Mohammad Ali Khalaji (İran) ve Pavel Constantin (Romanya).