BIST 10.259
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.392,75
HABER /  POLİTİKA

Karayalçının köşk önerisi

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, cumhurbaşkanını halkın seçmesini istedi.

Abone ol

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ''41 milyon seçmenden 17 milyonunun oyuyla şekillenen Meclis, cumhurbaşkanını seçmemeli. Biz 11. cumhurbaşkanını milletin seçtiği milletvekillerinin değil, halkın kendisinin seçmesinden yanayız'' dedi.

Karayalçın, Konya Tenis ve Dağcılık Kulübü Lokalinde düzenlediği basın toplantısında, Yüksek Seçim Kurulunun son milletvekili seçimlerinde 41 milyon kişinin oy kullanacağını açıkladığını, ancak bunlardan 9 milyonunun oy kullanmaya gitmediğini söyledi.

Murat Karayalçın, 1 milyon seçmenin oyunun ise çeşitli nedenlerle iptal edildiğini, henüz daha işin başında geriye 31 milyon seçmenin kaldığını belirtti.

Barajın altında kalan partilere oy veren 14 milyon seçmenin oylarının da adeta geçersiz sayıldığını ifade eden Karayalçın, şöyle konuştu:

''Çünkü bunlar Meclise giremeyen partilere oy verdi. Anayasa'ya göre halkın seçme hakkı var. Ancak baraj altında kalan partilere oy verenlerin seçme hakkı yok. Burada, içinden çıkılamaz bir durum var. Sonuçta ne oldu? Geçerli olan 17 milyon oyla Meclis şekillendi. AK Parti, yüzde 34'lük oy oranıyla Meclisteki sandalyenin yüzde 66'sına kavuşmuş oldu. 41 milyon seçmenden 17 milyonunun oyuyla şekillenen Meclis, Cumhurbaşkanını seçmemeli. Meclisteki bu çarpık yapının Cumhurbaşkanını seçmesi mantıklı mı? Biz 11. Cumhurbaşkanını milletin seçtiği milletvekillerinin değil, halkın kendisinin seçmesinden yanayız. Anayasanın 102. maddesi değişsin, Cumhurbaşkanını halk seçsin. Bu konuda başlattığımız imza kampanyasına yoğun destek alıyoruz. Bu yüzden Konya'da kampanyayı 1 hafta uzattık.''

''ERKEN SEÇİM BEKLEMİYORUZ''

SHP olarak Temmuz ve Ağustos aylarında, 2006 Eylülünden 2007 Kasımına kadar sürecek 14 aylık bir maratona hazırlanacaklarını belirten Karayalçın, ''Erken seçim beklemiyoruz. Erken seçimi rasyonel bulmuyorum. Zaten AK Parti, esnaf, çiftçi, memur ve işçiye dağıtacağı 40-50 milyar doları biriktirmeden seçime gitmez. Özelleştirme, orman arazilerindeki 2B uygulaması, tarım arazileri üzerindeki kaçak fabrikalar gibi kaynaklardan AK Parti para biriktirecek ve öyle seçime gidecek'' diye konuştu.

SHP olarak ''Anadolu Öneriyor'' adlı bir çalışma başlattıklarını ifade eden Karayalçın, ''İl ve ilçe örgütlerimiz Anadolu'nun her noktasında kahvehanelerde, evlerde tartışılan projeleri toplayıp bize getirecek. Bunlarla proje kataloğu oluşturacağız. Bu projelerle ülkenin her noktasının eşit şekilde gelişmesini sağlayacağız'' dedi.