BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.440,16
HABER /  GÜNCEL

Karayalçın meydan okudu

Murat Karayalçın'ın hedefinde yine Gökçek var. Karayalçın bu kez muhtarlar için ses verdi. İşte Karayalçın'ın muhtar itirazı;

Abone ol

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın AKP’nin mahallelerde mahalle temsilcileri oluşturarak muhtarların devre dışı bırakıldığını iddia etti.

Karayalçın, “Bu uygulama ya faşist ya da Bolşevik yöntemlerde görülür. Faşist ve bolşevik yönetimler çökmüştür. AKP, faşist ve bolşevik yönetimleri hatırlatan uygulamayı sergilemiştir" dedi.

Karayalçın, Çankaya ilçesi sınırları içindeki muhtarlarla Hacettepe Park Restaurant’ta kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Sadece kendisinin değil bütün siyasi partilerin adaylarının muhtarların görüş ve önerilerini dikkate alması gerektiğini belirten Karayalçın, muhtarlık kurumunun yerel yönetimlerdeki önemine değindi.

Karayalçın 5210 sayılı yasa ile merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki ilişkinin yeniden düzenlendiğini belirterek, “Hükümetin bazı işleri üzerinden atma gibi bir eğilim taşıdığını görüyorum. Özellikle eğitim ve sağlıkta hükümet, iş yapmak yerine başka kurumları devreye sokarak kendisi denetim yapmak istiyor. Bu bir siyasi tercih. Eğitim ve sağlığın doğrudan devlet görevi olduğuna inanıyorumö dedi.

Çok sayıda köy ve yerleşim yerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içine katıldığına dikkat çeken Karayalçın, Ankara’nın birden bire genişlediğini söyledi. Karayalçın, bunun tepeden inmeci bir anlayışla olduğunu ifade ederek belki de dünya tarihinde ilk kez bir Büyükşehir belediye başkanının kent sorunlarının yanında tarım ve hayvancılıkla da uğraşmak zorunda kalacağını söyledi.

"ANADOLU’DA EN ESKİ YÖNETİM ÖNDERLERİ MUHTARLARDIR"

AKP’nin mahallelerde mahalle temsilcileri oluşturduğunu, bu temsilcilerin mahallenin istemlerini not ederek kaymakamlara ve valiye ilettiğini belirten Karayalçın, bu uygulamayla muhtarlıkların devre dışı bırakıldığını kaydetti. Karayalçın, muhtarların yerine partinin görevlendirdiği mahalle temsilcilerinin aldığını ifade ederek, “Bu uygulama ya faşist ya da Bolşevik yöntemlerde görülür. Faşist ve Bolşevik yönetimler çökmüştür. AKP, faşist ve bolşevik yönetimleri hatırlatan uygulamayı sergilemiştirö diye konuştu.

29 Mart’ta yapılacak seçimlerde aynı zamanda muhtarlıklar içinde oylama yapılacağını ancak bunun o kadar önemsenmediğine işaret eden Karayalçın, “Muhtarlıkları yerel yönetim birimi olarak görmüyorlar. Oysa Anadolu’da en eski halk ve yönetim önderleri muhtarlardır. Türkiye Cumhuriyeti devleti sadece hükümet değildir. Başbakan da kamu hizmeti yapıyor muhtarlar da kamu hizmeti yapıyorö

Karayalçın, o mahalleyle ilgili olan küçük çaplı bazı ihalelerin muhtarlara verilmesi savunarak, belediye başkanı seçilmesi durumunda muhtarların da belediye meclisi toplantılarına katılacağını ve mahallesiyle ilgili bir durum görüşüldüğünde muhtarın da kürsüye çıkarak konuşacağını söyledi. Karayalçın daha sonra projeleri hakkında bilgi verdi.