BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Karamanlis yine zafer peşinde

Karamanlis seçimlerden yeni bir zaferle çıkmayı hedefliyor...

Abone ol Yunanistan tarihinin en etkili siyasetçisinin yeğeni, futbol tutkunu, ülkesinin en genç başbakanı: Kostas Karamanlis. Karamanlis, bu pazar yapılacak erken seçimler sonrasında iktidarda kalmayı hedefliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkileri bulunan Karamanlis, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veriyor.
 
1956'da doğan Kostas Karamanlis, Yunanistan yakın tarihinin en etkili siyasetçilerinden biri olan Konstantin Karamanlis'in yeğeni.
 
Kostas Karamanlis, Yunanistan tarihinin en genç ve II. Dünya Savaşı sonrasında doğan ilk başbakanı.
 
Karamanlis siyasete öğrencilik yıllarında atıldı. 1996'da Yeni Demokrasi Hareketi'nin Sosyalist PASOK karşısında aldığı seçim yenilgisinin ardından partinin başına geçti.
 
Bu makama amcası sayesinde geldiği tartışmaları onu rahatsız etse de Karamanlis, partisini 2004 seçimlerinde iktidara taşıdı. Bunda, muhafazakar partisini tepeden tırnağa modernleştirmesi başrolü oynadı.
 
İktidara geldikten sonra hazırlıklarının tamamlanamayacağı söylenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın zamanında yapılmasını sağladı, işsizliği azalttı, ekonomik büyümeye ivme kazandırdı.
 
Eğitim reformu aylar süren gösterilerle protesto edildi, özelleştirme politikası birçok sektörde grevleri tetikledi.
 
2006'da telekulak skandalı patlak verdi. Hem kendisinin hem de çok sayıda bakanının telefonlarının dinlendiği ortaya çıktı. Soruşturma, "ulusal güvenlik tehlikeye girer" gerekçesiyle durduruldu.
 
Karamanlis'e en büyük siyasi darbeyi bu yaz meydana gelen orman yangınları vurdu. Hükümeti, onlarca kişinin ölümüne sebep olan yangınlara "seyirci" kalmakla suçlandı.
 
Karamanlis, "Yangınlar teröristlerin işi" iddiasını da kanıtlayamadı. Ankara ile "iyi ilişkiler"den yana olan Kostas Karamanlis, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veriyor.
 
Kıbrıs konusunda, gündemde olduğu sırada Annan Planı'nı desteklemişti. Karamanlis şimdi, müzakerelerin yeniden başlamasını istiyor.
 
51 yaşındaki Karamanlis, bir futbol tutkunu. Yunan Başbakanı'nın 1998'de evlendiği eşi Nataşa, imajını güçlendiren önemli bir unsur olarak görülüyor. Çiftin 2003'te dünyaya gelen ikiz çocukları var.