BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Karakış kapıya dayandı!

Balkanlardan gelen soğuk hava yurda giriş yaptı... Mevsimin ilk karı Bolu'ya düştü... Hafta sonu havalar daha da soğuyacak.

Abone ol

Bilim adamlarının tahminlerine göre, Avrupa bin yılın en soğuk kışını yaşayacak. Bolu'da kar yağışı başladı bile. NASA'dan gelen verilere göre de Türkiye'nin kuzey bölgeleri, geçen yıla oranla daha sert geçecek ve kar yağışı daha sık görülecek.

KARTALKAYA'YA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden  Kartalkaya'ya mevsimin ilk karı yağdı.

Türkiye'nin önemli kayak  merkezlerinden biri olan Kartalkaya'da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak,  yerini bu sabah kar yağışına bıraktı. Kar yağışı, kayak merkezinde aralıksız devam ederken, kar kalınlığı yer  yer 10 santimetreye kadar ulaştı.

Kayak merkezindeki otellerin yetkilileri, kar yağışının böyle devam  etmesi halinde kayak sezonunun erken açılacağını bildirdi.
        
TÜRKİYE'DE HAVA NASIL OLACAK

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim  Kurulu Başkanı Adem Taşcı, bazı bilim adamlarının son bin yılın en soğuk kışının  yaşanacağı yolundaki açıklamalarına ilişkin olarak “(Bin yılın soğuğu) önermesi  çok iddialıdır” dedi.

Taşcı, son birkaç gündür gazete ve  internet sitelerinde “Son bin yılın en sert kışı kapıda” başlığı altında  haberler yapıldığını söyledi.

Bu iddialı açıklamaların, Gulf Stream akıntısının debisinin azalmasına ve  bu konuda Polonyalı bilim insanlarının yaptıkları çalışmalara dayandırıldığını  belirten Taşcı, şöyle konuştu:

“(Bin yılın soğuğu) önermesi çok iddialıdır. Çünkü, pek çok gelişmiş  ülkedeki sıcaklık kayıtları ancak birkaç yüz yıllıktır. Gulf Stream akıntısı  Meksika Körfezi'nden itibaren Kuzeybatı Avrupa'yı etkileyen sıcak su akıntısıdır.  Okyanusta daha az yoğun olan sıcak su kütlesi, Atlantik Okyanusu üzerinden  Kuzeybatı Avrupa denizlerine kadar ulaşır ve etkili olduğu bölgelerde iklimin  daha ılıman olmasına neden olur. Örneğin Kuzeybatı Avrupa ülkeleri ile aynı  enlemde bulunan Sibirya söz konusu ülkelere nazaran daha soğuktur.”
         
TÜRKİYE TAHMİNİ: 0.6 DERECE SOĞUK OLACAK


         
Gulf Stream akıntısıyla ilgili detaylı oşinografik gözlem ve modeller  yapılması gerektiğini ifade eden Taşcı, şunları kaydetti:

“Bu işlemlerden elde edilen veriler temel alınmalı, hava ve iklim tahmin  modelleri kullanılarak hava ve iklim durumu senaryoları yeniden oluşturulmalıdır.  Bu işin bilimsel tarafıdır. Bu şekilde çalışmalar yapılmadan yapılan açıklamalar  spekülasyondan öteye gitmeyecektir. Ülkemizde, önümüzdeki üç aylık periyotta  (kasım, aralık ve ocak), hava durumuna ilişkin, Amerikan National Oceanic and  Atmospheric Administration (NOAA) kurumunun hazırlamış olduğu mevsimsel tahmin  verileri analiz edilmiştir.

NOAA'nın Türkiye konusundaki analizinde, özellikle  yurdumuzun orta ve kuzey kesimlerinde, ortalama sıcaklığın, uzun yıllar  değerlerinin 0.6 derece daha düşük olacağı öngörüsünde bulunulmuştur. Ancak  mevsimsel tahminlerin tutarlılık oranının düşük olma durumu da göz önünde  bulundurulmalıdır. Mevsimsel tahminler genel bir perspektif ortaya  koymaktadır.”