BIST 10.232
DOLAR 32,32
EURO 34,80
ALTIN 2.412,27
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Karadeniz'in Zeugması kazı başkanı bekliyor

Karabük Eskipazar'daki antik kenti kazılarına başlanması için yeni kazı başkanının atanması gerekiyor.

Abone ol

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti'ndeki kazılara, yeni kazı başkanı atanarak tekrar başlanması hedefleniyor.

MÖ 1. yüzyılda kurulduğu ve MS 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis'teki kazılarda, Anadolu'da örneklerine hiç görülmeyen bazı zemin mozaiklerine rastlanması araştırmacıları heyecanlandırıyor.

Gaziantep'te ortaya çıkan Zeugma mozaikleri kadar güzel nitelendirilen at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi bir çok hayvan tasvir edilen mozaiklerle ünlenen antik kentte, geçen yıl duran kazı çalışmalarına yeniden başlanması planlanıyor.

Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, antik kentte 2005'te başlanan fakat kazı başkanının ayrılması sonucunda geçen yıl duran kazıların devam edeceğini söyledi.

Şahin, şöyle konuştu:
''Kazı başkanının ayrılmasıyla çalışmalar yaklaşık 1 yıl önce durdu. Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni kazı başkanı ataması çalışması son aşamalarına geldi. Yaklaşık 1 ay içinde kazılara başlanmasını amaçlıyoruz. Burada daha önceki kazılarda ortaya çıkan eserler koruma altına alındı. Üzerleri şu anda örtülü durumda. Kazı başkanı olmak isteyen öğretim üyeleri var. Kazılar başlayınca yaklaşık 2 yıl daha devam edecek. Daha sonra burası turizme kazandırılacak. Ortaya çıkartılacak kültürel zenginliklerin tarihe ışık tutması açısından çalışmaların çok önemi bulunmaktadır.''