BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Karadeliğin etrafındaki şaşırtan görüntü!

Avrupa Güney Gözlemevi karadeliğin etrafındaki toz kütlesine ait en detaylı görüntüyü elde etti.

Abone ol

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) araştırmacıları, bir karadeliğin etrafındaki toz kütlesine ait en detaylı görüntüyü elde etti.

Yeni bilgiler, karadeliklerin nasıl bir evrimden geçtiğine dair yeni bilgiler sundu.

ESO’nun ‘Çok Büyük Teleskop Girişimölçeri’ aktif bir galaksinin merkezindeki devasa karadeliğin etrafındaki tozun bugüne dek yapılan en detaylı gözlemini gerçekleştirdi.

Karadeliğin etrafında çörek (doughnut) şekilli bir torus (kabartı) içersinde parlayan tozun, torusun yukarı ve aşağısında konumlandığı tespit edildi.

screen-shot-2013-06-25-at-10.13.48-am.png

Bu gözlemler tozun serin bir rüzgar şeklinde karadelikten öteye itildiğini öne sürerken, süper kütleli karadeliklerin nasıl evrimleştikleri ve etraflarıyla nasıl etkileştiklerine dair elde edilen şaşırtıcı bulgular, varolan teorileri şüpheye düşürdü.

GALAKSİLERİN MERKEZLERİNDE DEVASA KARADELİKLER 

Astronomlar son 20 yıl içinde neredeyse tüm galaksilerin merkezinde devasa karadelikler keşfetti.

Bu karadeliklerin bazıları, etraflarındaki maddeyi çekip büyür ve bu esnada Evren’deki en yüksek enerjili cisimleri üretirler: aktif galaktik çekirdekler (AGN; active galactic nuclei).

Bu parlak güç istasyonlarının merkezi bölgeleri, yakın uzaydan sürüklenen çörek şekilli kozmik tozla çevrelenir. Bu durum, lavabo giderinin civarındaki suyun oluşturduğu küçük girdaba benzetilebilir.

AGN’lerden gelen güçlü kırmızı-ötesi ışınların büyük kısmının bu toz halkalarından kaynaklandığı düşünülüyor.