BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,45
ALTIN 2.488,37
HABER /  GÜNCEL

Kara operasyonu başladı! Suriye'de flaş gelişme!

Suriye'de son dakika edinilen bilgilere göre Rusya'nın desteğiyle kara harekatının başladığı öğrenildi. İşte Suriye'de yaşanan son gelişmeler...

Abone ol

Suriye'de rejim güçlerinin Rus uçakları desteğiyle Hama'nın kuzey kırsalında başlattığı kara operasyonunda, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Ceyşu'n Nasr'ın, rejime ait 16 tank, 4 zırhlı personel taşıyıcı araç ve 3 topu imha ettiği bildirildi.

Ceyşu'n Nasr (Zafer Ordusu) Basın Müdürü Muhammed Raşid, rejim güçlerinin Rus ordusuna ait savaş uçaklarının desteğiyle Hama'nın kuzey kesimlerinde kara operasyonu başlattığını söyledi.

Raşid, operasyonda, Ceyşu'n Nasr'ın rejime ait 16 tank, 4 zırhlı personel taşıyıcı askeri araç ile 3 topu imha ettiğini belirtti.

Morik cephesinde de Şam yönetimine bağlı güçlere ait 3 tankı ele geçirdiklerini ifade eden Raşid, ''Morik ve Savami Mağyir'de Esed güçlerine büyük zayiat verdirdik. Saldırılarımızda çok sayıda rejim askeri öldü ve yaralandı'' dedi.

Hama'daki yerel kaynaklar da Esed güçlerinin Latamne, Kafr Zeyta ve Kafr Nabude'ye başlattığı operasyonda hezimete uğradığını ve çok kayıp verdiğini ifade etti.

Rus uçaklarının Hama kırsalında muhaliflerin cephe hatlarına ve sivil yerleşim yerlerine ''misket bombalarıyla'' saldırdığını aktaran kaynaklar, Rusların Esed güçlerine havadan verdiği desteğin işe yaramadığını savundu.

Hama ve İdlib'de terör örgütü DAEŞ'in olmadığını ve Rus uçaklarının ÖSO birliklerini bombaladığını vurgulayan kaynaklar, Rusya'nın Suriye'de halkın ''öfkesini'' kazandığının altını çizdi.

Öte yandan, Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de ÖSO'nun, Hama'nın kuzeyindeki Morik beldesinin doğusunda yer alan Tel Savan bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini ve bölgede muhaliflerle Esed güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti.

Hama ve Humus'un önemi

Rusya'nın hava saldırıları 1 Ekim'den bu yana Humus'un kuzey kesiminde Telbise ve Rastan ilçeleri, Mukramiye ve Zafaraniye beldeleri ile Hama'nın kuzey kırsalında yoğunlaşmıştı.

Suriye'nin batı kesimlerine sıkışan Esed rejimi, kuzeyde Halep'in merkeziyle kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye'den ülkenin güneybatısında Şam'a uzanan hattı kontrol ediyor. Doğuda ise Deyr'uz Zor ve Haseke vilayetlerinin yalnızca merkezlerinde tutunabilmiş durumda.

Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki İdlib'e hakim muhalif Fetih Ordusu, güneye doğru bu vilayet üzerine baskı yapıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in memleketi Lazkiye'yi güvenceye alması, buranın güneybatısından Şam'a ulaşan Hama-Humus bölgesini de tam olarak kontrol edebilmesine bağlı.