BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Kanserin genetik haritası çıkarıldı

Bilimadamları meme ve kolon kanserlerinin ilk genetik haritasını çıkardı.

Abone ol

Meme ve kolon kanserlerinin ilk genetik haritasını çıkaran bilim adamları, tümörlerin oluşumu, gelişimi ve yayılmasına yol açan mutasyona uğramış 200'e yakın gen saptadılar. Johns Hopkins, North Carolina ve Case Western Reserve üniversitelerinden araştırmacılar, kolon ve meme kanserlerinde, her bir tümörde ortalama 11 adet olmak üzere mutasyona uğradıkları aşikar olan 189 gen saptadıklarını söylediler.

Araştırmacılar, hastalardan alınan meme ve kolon tümörlerinden örnekleri incelediler. Science dergisinde yayınlanan araştırmada, bu genlerin çoğunluğunun tümörlerde genetik değişime uğradığının daha önce bilinmediği, bunların hücre fonksiyonlarını geniş çapta etkilediğinin tahmin edildiği belirtildi.

Johns Hopkins Üniversitesinden Dr. Kenneth Kinzler, mutasyona uğramış birçok gen bulduklarını, kanserin, bu hastalığın genetik yönüyle ilgilenen uzmanların tahmin ettiğinden çok daha karmaşık olduğunu gördüklerini söyledi. Araştırmayı kaleme alanlardan Tabias Sjoblom da, ''200 civarında değil, sadece bir avuç gen bulacağımızı sanıyorduk'' dedi.

Araştırma için bu kanser türlerin seçilmesinin nedeninin bunların dünya çapındaki klinik öneminden kaynaklandığı, bunların toplam kanser teşhislerinin yüzde 20'sini ve kanser ölümlerinin yüzde 14'ünü oluşturduğu kaydedildi. Bu bulgunun, kanserde yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin bulunmasını sağlayabileceği belirtildi. Kinzler, araştırmanın, kanser oluşumuna yol açan genlerin haritasını çıkarmak için geçen Aralıkta başlatılan Milli Sağlık Enstitüsünün projesine de rehberlik edeceğini söyledi.