BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.446,23
HABER /  DÜNYA

Kandan ve şiddetten beslenenler süreçten rahatsız

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ’çözüm süreci’ kapsamında ölümlerin yaşanmadığını belirterek, "Hepimiz bundan büyük bir mutluluk duyuyoru...

Abone ol

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ’çözüm süreci’ kapsamında ölümlerin yaşanmadığını belirterek, "Hepimiz bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kim bundan rahatsız? Kandan ve şiddetten beslenenler" dedi.
Sakık, beraberinde BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile birlikte Mersin’de Akdeniz Belediyesi’nin Tırmıl Miting Alanı’na ’Yaz Şenlikleri’ kapsamında düzenlediği etkinliğe katıldı. Torununun cenazesi nedeniyle Ahmet Türk ile Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk’ün katılamadığını etkinlikte konuşan Sakık, 1. Dünya Savaşı sonrası Kürtlerin dünyanın birçok yerinde zulme uğradığını savundu. Sakık, ilk kez bugün 90 yıllık mücadeleden bir müzakereye dönüşen süreci yaşadıklarını belirterek, "Bu 90 yıllık süre içerisinde Kürtlere zulüm politikaları uygulandı. Zulme karşı yıllarca çeşitli şekillerde mücadele verildi. Ama artık mücadelenin para etmediği, artık müzakerenin yaşandığı bir süreci yaşıyoruz. Bundan dolayı çok kısa bir süre sonra ben eminim ki, hayatımıza bazı şeyler yansıyacak. Çare yok. Ya barışacaklar ya barışacaklar" diye konuştu.
Kürtlerin bu ülkeyi bölmeyi değil, bu ülkede Türklerle birlikte eşit koşullarda yaşamayı istediğini ifade eden Sakık, 21 Mart 2013 tarihinin Kürtler açısından bir milat olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Şimdi birinci aşama denilen aşama kazasız belasız bitti. Bakın son 5-6 ay içinde silahlar sustu. Gerilla, kazasız belasız sınır dışına çıktı. Kazasız belasız onları tekrar bu topraklarda görmek istiyoruz. Gelecekler ve bu topraklarda siyaset yapacaklar."
5-6 aylık süre içinde kan, gözyaşı ve ölümlerin yaşanmadığını dile getiren Sakık, şu ifadeleri kullandı:
"Hepimiz bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kim bundan rahatsız? Kandan ve şiddetten beslenenler. Adı ulusalcı, adı milliyetçi kesimler bu süreçten rahatsızlar. Bunların hiçbirinin bu savaşta hiçbir emeği, hiçbir bedeli yok. Onlar bu savaşın rantçıları. Dikkat edin parlamentoda, kim en çok savaş istiyor. Milliyetçiler ve ulusalcılar. Şimdi bizim onlara bir çağrımız var; biz barış yanlısıyız. Kürdistan dağlarında gerilla silahları ile birlikte çekildi, barış alanlarını açıyor. Ama sizin yüreğiniz varsa, savaşmak istiyorsanız, Kürdistan dağları orada. Siz gidin onlarla savaşın. Ama böyle bir yüreğiniz yok. Siz yoksul Anadolu çocuklarını, Türk çocuklarını savaşa gönderirsiniz, ama asla kendi çocuklarınızı savaşa göndermezsiniz. Siz çünkü bu savaşı parlamentoda timsah gözyaşları akıtarak ranta çevirirsiniz. Size rağmen bu ülkede barışı sağlayacağız."

"BARIŞ İSTİYORUZ, BARIŞ İSTİYORUZ, BARIŞ İSTİYORUZ"
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, Türkiye’de barışın eninde sonunda sağlanacağını söyledi. Bu barışı sağlamak için ortaya konulan yol haritasına kendilerinin uyduğunu savunan Kürkçü, "Şimdi silahlar sustu ama demokratik siyaset bir türlü konuşmuyor. Hükümet palalı, satırlı adamlarla meydanda insan kovalıyor. Barış tek elle olmaz. Zaten tek elle olsaydı bugüne kadar Kürt halkı kendi barışını kurmuş olurdu. Bunun için karşıdakinin de senin kadar barış istemesi, buna alan açması, seni anlaması, senin taleplerine saygı göstermesi gerekir. Buradan hükümete sesleniyoruz: barış istiyoruz, barış istiyoruz, barış istiyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından etkinlik, yerel sanatçıların konserleriyle devam etti.