BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.446,23
HABER /  DÜNYA

Bakan ilk hasadı yaptı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya’nın Sarayönü ilçesinde katıldığı Hasat Bayramı’nda, "Şu ana kadar Türkiye’de hasat yapt...

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya’nın Sarayönü ilçesinde katıldığı Hasat Bayramı’nda, "Şu ana kadar Türkiye’de hasat yaptığımız yerlerde, yaptığımız hesaplama da Türkiye de buğday üretimi 22 milyon tona ulaşıyor” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya’nın Sarayönü ilçesindeki 63. Geleneksel Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Hasat Bayramı’na katıldı. Gözcü İşletmelerinde Hasat Bayramına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, TİGEM Genel Müdürü, Mehmet Halis Bilden, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

BAKAN’A GÖRKEMLİ KARŞILAMA
İlk olarak ilçedeki tarım arazilerine gelen Bakan Eker, yeni tohum şekillerini inceledikten sonra Hasat Bayramı’nın ilk hasadını yapmak üzere biçerdöver aracına bindi. Arazideki buğdayların bir kısmını biçen Bakan Eker, ardından patates tarlasında incelemelerde bulundu. Protokol eşliğinde Hasat Bayram alanına geçen Bakan Eker, kendisini alana girişte atla, davula, zurnayla karşılayan ekibe bahşiş dağıttı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Hasat Bayramı TİGEM’in tanıtım filminin gösterimi ile devam etti.

"ÇİFTÇİNİN HERKESTEN FAZLA HASAT BAYRAMINI KUTLAMA HAKKI VAR"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Hasadınız bereketli, bayramınız kutlu olsun" diyerek, "Çiftçinin 365 gün beklediği gün bugündür. Çiftçi, toprağı hazırlar, gözü yağmur yağsın diye Anadolu da bulutlarda olur. Sonra yeşerir, çimlenir ve bekler. Eli sürekli yüreğinde olur. Yağmur yağdı mı yağmadı mı, kuraklık oldu mu süne geldi mi diye. Maalesef birçok riskle birçok tehlike ile karşı karşıya gelir ve eli yüreğinde hasat gününü bekler. Hasat günü gelip de biçerdöver tarlaya girdiğinde bir yıllık emeğinin sabrının çalışmasının neticesini kollar gözetir. Onun için herkesten daha fazla çiftçilerin hasat bayramını kutlama hakkı var. Çünkü emeklerinin karşılığını aldıkları gün bugündür. Bugün bizim içinde böyle bir gündür. Tarım işletmelerimizin binlerce çalışanı yirminin üzerindeki işletmede üretim yapar” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE BUĞDAY ÜRETİMİ 22 MİLYONA TONA ULAŞIYOR”
Konya Ovası’nın Türkiye’nin bereketli tahıl ambarı olduğunu ifade eden Bakan Eker, “Ürün çeşitliliği var, her gün biraz daha artırıyoruz. Anadolu’nun her yerde güzel bir sesi var, onlarda çiftleridir. Bu bölgedeki çiftçilerin esasını marifeti ve özelliği ile anlatır. Buğday ile koyun gerisi oyun. İkisi de bu bölgenin en temel en güzel ürünüdür. Şimdi dünyamızın esasını yemek çeşitlerin esasını bu iki şey oluşturuyor. Bunu da daha iyi yerlere taşımak için biz de bakanlık olarak, hükümet olarak çaba sarf ediyoruz. Biz bu sene Türk çiftçisinin daha verimli üretim yapsın diye maliyetlerini düşürüp cebine biraz daha para girsin diye bakanlık olarak 9 milyar karşılıksız nakit destek veriyoruz. Bugün itibariyle ödediğimiz 6 milyar 600 milyonu geçti. Yani 6 ay içerisinde 9 milyarın 6 milyar 600 milyonunu ödedik. Yüzde 70’i geçti. Yine 6 aya kadar geri kalanını ödeyeceğiz. Daha doğrusu bu sene genel olarak Türkiye’de hasat yaptığımız yerlerde, yaptığımız hesaplama da Türkiye’de buğday üretimi 22 milyon tona ulaşıyor. Bizim ilgilendiğimiz Türkiye’nin ihtiyacı 18 milyon tohum. 18 milyon tohum olduğunda 75 milyon insanın ekmeği de, bulguru da, tohumu da, makarnası da yetiyor. Üstüne biz ihraç ediyoruz. Hatta üstüne bir de ilave piyasadan toplayıp un yapıyoruz. Dünya buğday ihracatında Türkiye son 8 yılda ya birinci ya ikinci. Böyle bir aşamaya gelmiş durumda. Kaç sene ağır şartlarda çiftçiler biraz daha iyileştiriliyor. Vatandaşımızın kamyon üzerinde traktör üzerinde beklemesin, zahmet vermesin diye, alım sistemini randevulu sisteme çevirdik. Daha doğrusu üreticimizle gayet iyi yerdeyiz” diye konuştu.

“KEÇİ VE KOYUN SAYISI 36 MİLYONU BULDU”
Hayvancılıkta ve koyunculukta geçtiğimiz Çarşamba günü, proje başlattıklarını vurgulayan Bakan Eker, “Şu anda 1 milyona yakın 27-28 ırktan oluşan, Anadolu’nun kendi hayvan ırklarını, para vermek suretiyle ellerinde ıslah ettiriyoruz. Türkiye’nin keçi ve koyun sayısı son on yıl içerisinde yaklaşık 36 milyon oldu. Çünkü biz kendimize ait varlıkları muhafaza etmek durumundayız. Onlara bakmak zorundayız. Sulama sistemlerini iyileştirerek Konya ovasında 500 bin hektar alan yani 500 milyon dönüm bizim sulama yerlerimiz oldu. Bunu bir de yağmurla ve damlama sulama sistemiyle yapılması, toprağa tohum koyulması toprağa zarar vermeyecek, toprağa felaket olmayacak bereket olacak. Sulama sistemlerinin hayata geçirilmesiyle de bu, bereketli olan çok daha iyi bir noktaya taşınmış olacak” dedi.
Konuşmaların ardından Hasat Bayramı etkinlikleri kapsamında Bedri Ayseli konser verdi. Konser sırasında Bakan Eker, Bedri Ayseli ile birlikte Diyarbakır yöresine ait olan “Suzan Suzi” türküsünü söyledi.