BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,56
ALTIN 2.384,02
HABER /  DÜNYA

Kanadadan asırlık özür

Kanada Babbakanı Stephen Harper, Çin kökenli vatandaşlarından 100 yıl önce olanlar için özür diledi.

Abone ol

Kanada Başbakanı Stephen Harper, Çin kökenli vatandaşlarından bir asır önce atalarının uğradığı haksızlıklardan ötürü resmen özür diledi.

Mecliste konuşan Harper, yüz yıl önce Kanada'ya giren Çinlilerden çok yüksek vergi alındığını, nice Çinli göçmenin de sınır dışı edildiğini hatırlatarak, ''Çin kökenli vatandaşlarımızdan Kanada hükümeti adına özür dilerim'' dedi.

Bu yapılanların ''büyük adaletsizlik ve ırkçılık'' olduğunu söyleyen Harper, o yüksek vergiyi ödeyenlerden hayatta kalanlara veya dul eşlere ''sembolik'' tazminat ödeneceğini açıkladı. Resmi yetkililere göre, o kuşaktan 20 kadar Çinli hayatta. Dul eşlerin sayısı da 400 civarında. Kültürel Miras Bakanlığı sözcüsü, kişi başına 18 bin Amerikan Doları tazminat ödeneceğini belirtti.

19. yüzyılda binlerce Çinli, demiryolu inşaatlarında çalışmak üzere Kanada'ya akın etmiş ve en zorlu işlerde çalışmıştı. Ancak Kanada hükümeti, işler azalınca 1885 ile 1923 arasında 80 binden fazla Çinli göçmenden yüksek vergi aldı. Başta 50 dolar olan vergi sonraları 500 doları buldu. Bu rakam, o vakitler iki yıllık maaş demekti. Yüksek vergi, 1923 yılında kaldırıldı ve Çinlilerin Kanada'ya girişi yasaklandı.

Kanada'da bugün bir milyondan fazla Çin kökenli insan yaşıyor.