BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.507,54
HABER /  DÜNYA

Kürtleri İsrail eğitiyor

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronot, oldukça tartışılan iddiaları resmen ortaya çıkardı

Abone ol

"İsrailli üst düzey güvenlik yetkilileri ve büyük şirketler, gizlice Kuzey Irak'ta askeri kamp kurdu, eğitim ve mühimmat verdi. İsrailli eğitmenler bölgeye tarım uzmanı sıfatıyla Türkiye'den geçti".

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronot, aylar önce oldukça tartışılan iddiaları resmen ortaya çıkardı, soruşturma başlatılmasını sağladı... İsrail hükümetinin "Yasal izinler olmadan gizlice yapıldı" dediği olayda İsrailli üst düzey güvenlik yetkilileri ve işadamlarının Kuzey Irak'taki "iş" bağlantıları gözler önüne serildi. Gazete, "bazıları emekli üst düzey güvenlik yetkililerinin Kuzey Iraklı yetkililere askeri eğitim, silah ve ekipman sağladığını" ortaya çıkardı. Ayrıca Erbil'e havalimanı inşaatı da İsrailli büyük şirketlerce yapıldı.

YÜZ MİLYONLARCA DOLAR
İsrail Savunma Bakanlığı'nın "Irak'ta çalışma yasağı" olmasına karşın anlaşmaların aylar süren gizli pazarlıklar sonrası yapıldığı, kendilerini tarım uzmanı olarak tanıtan İsrailli askeri eğitmenlerin Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a geçtiği belirlendi. İsrail polisinin açtığı soruşturmada elde edilen bulgular, Mesud Barzani başkanlığındaki Irak bölgesel hükümetinin bu şirketlere yüzlerce milyon dolarlık para akıttığını gösteriyor. En büyük payı Kürtler'in bağımsızlık yolunda önemli bir adım olarak gördükleri Erbil Havalimanı'nın inşaası için el sıkışan İsrail şirketi aldı.

MİLLETVEKİLİ ŞİRKETİ DE KARIŞTI
Elektronik ekipman ve istihbaratın yanı sıra Kuzey Irak yönetimine özel eğitimli koruma köpekleri, gözetleme kuleleri, askeri motorsikletler, kalaşnikof yedek parçaları, kurşun geçirmez yelekler "İsrail yapımı" bandrolüyle bölgeye sokuldu. Emekli İsrail askerlerinin çalıştığı Kudo isimli şirketin bir ortağı İsrailli, diğeri ise Kuzey Iraklı bir Kürt. İsrail istihbaratı Mosad'ın eski başkanı ve şimdinin İşçi Partili milletvekili Danny Yatom'un kurduğu Magalcom şirketi de Kürt hükümetine stratejik danışmanlık yaptı. Şirketi milletvekili seçilince satan Yatom iddiaları reddetti.

"BAĞIMSIZLIK HAZIRLIKLARI"
Kuzey Irak'taki bölgesel hükümetin, İsrailli şirketlerle yapılan pazarlıkları El Kaide saldırısı korkusu yüzünden gizli tuttuğu belirtiliyor. El Kaide'nin Kuzey Irak'taki eğitim kamplarına saldırı yapacağı haberiyle de tüm İsrailli askeri uzmanlar acilen bölgeden uzaklaştırıldı. Olayı ortaya çıkaran Yedioth Ahronot gazetesinin iddiasına göre, ismi verilmeyen İsrail'in en büyük şirketlerinden biri Kuzey Irak'ın çöl bölgesindeki gizli bir yerde "Z" kod adıyla bir askeri kampı bizzat kurdu. Bunlar Kuzey Irak yönetiminin bağımsızlık yolundaki hazırlıkları olarak yorumlanıyor.

Kaynak: