BIST 10.895
DOLAR 32,21
EURO 34,97
ALTIN 2.509,64
HABER /  GÜNCEL

İlaç yokluğu can aldı

İthal ilaç bulunamayınca tedavisi aksayan down sendromlu 21 aylık ikizlerden biri öldü.

Abone ol

Bir süre önce “Çocuklar ölebilir” diye yaptığımız uyarı maalesef gerçekleşti. İthal ilaç bulunamayınca tedavisi aksayan 21 aylık ikizlerden biri öldü.

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde yaşayan Demirci ailesinin, doğuştan immun yetmezliği bulunan down sendromlu 21 aylık ikizlerinden Kağan'ın, ''ithal ilaç sıkıntısı yüzünden'' öldüğü iddia edildi. Normalde 21 günde bir alması gereken ''İmmunglobilin serumu''nu 4 kez alamadığı öğrenilen Kağan Demirci, Bursa Eczacı Odasının ısrarlı aramaları sonucu İstanbul'dan getirilen serumun verildiği 21 Haziranda fenalaştı. Orhangazi Devlet Hastanesindeki ilk müdahalesinin ardından Uludağ Üniversitesi (UÜ)Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilen, ancak ''tadilat nedeniyle hastaneye kabul edilmeyince'' Bursa Çocuk Hastanesine kaldırılan küçük Kağan, vücudunda gelişen ''immun yetmezliğine bağlı enfeksiyon'' yüzünden hayatını kaybetti.

Baba Ayhan Erhan Demirci, doktorun, ilaç konusunda hassas olunması, tedavide kullanılan serumun bir kez bile verilmemesinin Kağan için yaşamsal tehlike oluşturacağı yönünde kendilerini uyardığını söyleyerek, serumun bulunamaması nedeniyle Kağan'ın tedavisinin 4 kez aksadığını kaydetti. Demirci, ''Bu işin peşini bırakmayacağım. Mağduriyetimize neden olan Sağlık Bakanlığı ve SSK hakkında suç duyurusunda bulunacağım, sonuç alamazsam AİHM'ye başvuracağım'' dedi.

SIKINTI HAD SAFHADA

Bursa Eczacı Odası Yönetim Kurulu üyesi Cihat Türksever de Kağan'ın, tedavisinde kullanılan serumun bulunamaması nedeniyle öldüğü iddiasını doğruladı. İmmunglobilin serumunun yanı sıra bazı ilaçların ithalatında son 2 aydır sorun yaşandığını, bu sorunun da avro kurunun yükselmesinden kaynaklandığını savunan Türksever, zam talebinde bulunan, ancak bu talepleri karşılanmayan ithalatçıların ilaçları getiremeyince, serumun bulunamadığını öne sürdü.

Bursa'daki ecza depolarının hiçbirinde serumun bulunmadığını, sorunu kendisi de doktor olan AK Parti Bursa Milletvekili Şerif Birinç aracılığıyla bakanlığa ilettiklerin ifade eden Türksever, ''Gerçekten 2 aydır çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Bursa'da Kağan gibi 709 civarında serum tedavisi gören hastamız var. Bu sorunu aşmak için, başhekimlerimizle depolarla ilaç üreticisi ve ithalatçısı sanayicilerimizle sürekli temas halindeyiz'' dedi.