BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.398,41
HABER /  SAĞLIK

Kalp krizi riskinizi bu testle ölçün

Kalp krizi riskiniz ne kadar yüksek? Riskinizi öğrenemek için bu teste mutlaka göz atın.

Abone ol

Uzmanlar kalp-damar hastalıklarının da diğer pek çok hastalık gibi önlenebilir, hafifletilebilir, geciktirilebilir, kısacası yönetilebilir problemler olduğuna dikkat çekiyorlar.

Kalp krizi riskiniz olup olmadığını öğrenmek aşağıdaki testle çok kolay.



RİSKİNİZİ KENDİNİZ DEĞERLENDİRİN
Uzmanlar, birinci derece akrabalarınız arasında erkeklerde 50, kadınlarda 55 yaş altında kalp krizi geçirenler varsa, kan şekeri yüksekliği, hipertansiyon, sigara kullanımı gibi riskleri taşıyorsanız, özellikle fazla kilolu, stresli ve egzersiz yapmayıp hareketsiz yaşayan biriyseniz kalp krizi riskinizi araştırmanızın faydalı olabileceğini belirtiyor.

Yaşınız kaç?
Kalp krizinin her yaştaki kadını etkilemesine rağmen, siz yaşlandıkça özellikle menopozdan sonra riskiniz artacaktır.

-50 yaş üzeri ve

-menopoza girmiş

-35-50 yaş arası ve menopoza girmiş

-Menopoza girmiş ancak östrojen kullanan

-34 yaş üzeri ve menopoza girmemiş

-34 yaş altı

Ailenizin sağlık geçmişi

Eğer ailenizin bir ferdi kalp krizi geçirmişse, riskiniz artar. Ailenizde genç yaşta kalp krizi geçirmiş biri varsa, özellikle anneniz veya kız kardeşlerinizde böyle bir hikáye mevcutsa, sorun daha da önem kazanır.

-Ailenizden birinin 55 yaşından önce kalp krizi geçirmiş olması

-Ailenizden birinin 55 yaşından sonra kalp krizi geçirmiş olması

-Ailenizde kalp krizi geçiren birinin olmaması

Sigara kullanımı

Ne kadar çok sigara içerseniz kalp krizi riskiniz o kadar artar. Kadınlarda sigara içiciliği son araştırmalarda neredeyse erkeklerdeki değerlere ulaşmaktadır. Sigara çok önemli bir risk faktörüdür.

-Günde 11 ya da daha fazla sigara

-Günde 1-10 sigara

-Hiç sigara kullanmamış

Kilo durumunuz

Kilo fazlalığı sorunu kalp krizine açık bir davettir. Özellikle bel çevrenizde biriken kiloları dikkatle izlemeli, bel çevrenizin 88 cm’nin üzerine çıkmamasına özen göstermelisiniz. En doğru kriter beden kitle indeksinizdir.

-Beden kitle indeksinin 27 veya daha fazla olması

-22-26 arasında olması

-22’den az olması

Vücut şekliniz

Kilonuzun büyük kısmını, kalça ve basenlerinizde taşımanız halinde kilonuzun büyük kısmını bel ve vücudunuzun üst kısmında taşımanıza göre kalp krizi riski daha azdır. Bel ölçünüzü kalça ölçünüze bölerek bel/kalça oranınızı bulunuz.

-0,8 veya daha fazla

-0,8’den daha az

İçki kullanımı

Ölçülü içmek, günde 1 kadeh şarap kalp krizi riskinizi azaltabilir, ancak fazla alkol tüketimi kolesterol seviyenizi ve kan basıncınızı yükselterek, kalp krizi riskinizi artırabilir.

-Ağır içicilik

-Günde iki kadehten daha fazla

-Günde bir kadeh

Stres yoğunluğunuz

İşiniz çok stresli ve yoğun olmasına rağmen işle ilgili kontrolünüz çok azsa veya hiç yoksa kalp krizi riskiniz artar.

-Yüksek iş baskısı

-Herhangi başka bir iş durumu

Egzersiz durumunuz

Egzersiz eksikliği kalp krizi için büyük bir nedendir. Düzenli ve ılımlı egzersiz alışkanlığının sizi kalp krizinden koruyan önemli güvencelerden biri olduğunu unutmamalısınız.

-Nadiren egzersiz yapmak

-Ara sıra egzersiz yapmak

-Haftada en az

-3 kere egzersiz yapmak

Kan basıncınız

Eğer kan basıncınız 140/90’dan fazla ise kalp krizi riskiniz artar. Hipertansiyon, kalp krizlerinin en önemli tetikleyicisidir. Kan basıncınızı sürekli izlemelisiniz.

-160/95’ten fazla

-140/90 ile 160/95 arası

-140/90’dan az

Diyet yağı

Doymuş ve işlenmiş yağları diyetinizde azaltmak kolesterolünüzü sağlıklı bir seviyede tutmanıza yardımcı olur. Kırmızı eti, tereyağını, margarini veya peyniri hangi sıklıkta yiyorsunuz? Zeytinyağı, kalp-damar hastalıklarından koruyucudur ve en çok güvenebileceğiniz yağdır.

-Neredeyse her gün

-Haftanın birkaç günü

-Çok az ya da hiç


DEĞERLENDiRME

13 veya daha azsa: Kalp krizi riskiniz çok azdır.

14-30 puan arasındaysa: Kalp krizi riskiniz orta seviyededir. Diyetinize dikkat edin ve düzenli egzersiz yapın. Eğer sigara içiyorsanız, bırakın.

31 puan veya daha fazlaysa: Kalp krizi riskiniz yüksek düzeydedir. Doktorunuzla görüşerek bir koruma programına katılın. Damarsal risklerinizi belirleyin. Egzersiz, kilo verme ve kan yağlarını ayarlama problemlerini izleyin. Koruyucu dozda aspirin, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini kullanımı için doktorunuza danışın.