BIST 10.122
DOLAR 32,28
EURO 34,89
ALTIN 2.433,25
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kalp Kriz Değil, Gülme Krizi

Trabzon'da hastanede yaşanan olayları konu ettiği Kalp Krizi Değil, Gülme Krizi adlı tiyatro oyununu 35 bin kişi izledi.

Abone ol

Trabzon'da çoğunluğunu sağlık çalışanlarının oluşturduğu tiyatro grubunun, hastanede yaşanan olayları konu ettiği ''Kalp Krizi Değil, Gülme Krizi'' adlı tiyatro oyununu 35 bin kişi izledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde görevli iki doktor ve röntgen teknisyeninin yaklaşık 2.5 yıl önce oluşturduğu ''Grup Bilmem Ne'' adını verdikleri tiyatro ekibi, çeşitli illere gerçekleştirdikleri 47 turnede toplam 70 oyun sahneledi.

Sağlık çalışanlarının hastanelerde yaşadıkları zaman zaman düşündürücü, zaman zaman da sinir bozucu olayların esprili bir dille anlatıldığı ''Kalp Krizi Değil, Gülme Krizi'' adlı oyunu Trabzon ve turneye gidilen illerde toplam 35 bin kişi izledi.

Yaklaşık iki saat süren oyunda 112 acil servise gelen ilginç telefonlar, acilde hasta ve doktor arasında yaşanan diyaloglara yer verilirken, izleyenleri bilinçlendirici bilgiler de işleniyor.

GRUPTA PROFESYONEL TİYATROCU YOK

Grup üyesi Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Acil Tıp Uzmanı Dr. İsmet Eraydın yaptığı açıklamada, KTÜ Farabi Hastanesi'nde görev yaptığı sırada iki doktor ve bir röntgen teknisyeni ile başladıkları tiyatro macerasının devam ettiğini söyledi.

Hastanelerde özellikle de acil servislerde yaşanan olayları vatandaşa mizahi bir dille anlatmak amacıyla tiyatro ekibi oluşturduklarını belirten Eraydın, ''Sağlık çalışanlarının yaşadıkları olayları tiyatro aracılığıyla insanlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Hem stres atıyoruz hem de yaşadıklarımızdan ders alınması için çalışıyoruz'' dedi.

Dr. Eraydın, üç kişi ile çıktıkları tiyatro yolculuğuna 7 kişi ile devam ettiklerini ifade ederek, ''Ekibimizde iki doktor, röntgen teknisyeni, öğretim üyesi, eczacı kalfası, sınıf öğretmeni ve amatör tiyatrocu bulunuyor. Yaklaşık 2.5 yılda İstanbul, Ankara, Osmaniye, Adana, Mersin, Düzce, Antalya, Rize, Giresin, Gümüşhane, Bursa, Karaman da dahil olmak üzere farklı illerde toplam 47 turne gerçekleştirdik'' diye konuştu.

Grupta yer alan herkesin çocukluktan itibaren tiyatroya ilgi duyduğunu anlatan Eraydın, ''Hepimizin içinde tiyatro sevgisi var. Yaptığımız işi de göz önünde bulundurarak tiyatroyu hastaneye, hastaneyi de tiyatroya taşımayı hedefliyoruz. İzleyicilerden aldığımız olumlu tepkiler bizi memnun ediyor'' dedi.

Acil Tıp Uzmanı Dr. İsmet Eraydın, grupta bulunanların profesyonel tiyatrocu olmadığını vurgulayarak, ''Ancak, severek yaptığımız için her geçen gün oyunculuğumuza yeni bir şeyler katıyoruz. İlk oyunlarımızla bu günü kıyaslayınca ciddi bir gelişme görüyoruz. Bunu izleyicilerimiz de bize iletiyor'' diye konuştu.

TİYATRO OYUNCULARINA DİZİ TEKLİFİ

Sağlık çalışanları tarafından tiyatro ekibi oluşturulması ve başarı elde etmesinin dikkat çektiğini ifade eden Eraydın, şunları söyledi:

''Öyle ki bir televizyon kanalından dizi teklifi aldık. Yeni sezonda yayına girmesi planlanan dizi için en az 13 bölümlük anlaşma teklif edildi. Haftalık yayınlanacak dizide bizlerin yanı sıra profesyonel oyuncular da yer alacak. Karadeniz'de çekilecek dizi acil serviste yaşanan ilginç olayları konu edecek.''

Dizi senaryosunun hazırlanma çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, ''Senaryoyu ben hazırlıyorum. Senaryoyu tamamladıktan sonra ekibe sunacağız ve senaryonun üzerinde profesyonel senaristler gerekli düzenlemeleri yapacaklar. Heyecanlıyız ve mutluyuz. Hastanelerde yaşadıklarımızı anlatmak için çıktığımız tiyatro yolculuğu önemli bir boyut kazandı. Tiyatrocu olmadığımız halde meşakkatli bu işi yapıyoruz, mesaj veriyoruz ve güldürüyoruz'' dedi.

''Grup Bilmem Ne'' adlı tiyatro ekibinde Eraydın'ın yanı sıra KTÜ Farabi Hastanesi'nde görevli röntgen teknisyeni Koral Koç, KTÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sabri Kurtuldu, eczacı kalfası Zeki Kanber, memur Ali Kemal Yılmaz, sınıf öğretmeni Özlem Deniz ve amatör tiyatrocu Ahmet Özbaysal yer alıyor.