BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kahve, hatırı değil kalbi ısıtıyor

Fiziksel temasın önemini fark eden psikologlar sıcaklığın ilişkilerdeki etkisini test etmeye karar verdiler.

Abone ol Toplumda sağlıklı ilişkiler geliştirmeye özen gösteren yetişkinlerde sıcak fiziksel temasın önemini fark eden psikologlar sıcaklığın ilişkilerdeki etkisini test etmeye karar verdiler.

Yale Üniversitesi'nden Psikoloji Profesörü John Bargh ve Colorado Üniversitesi'nden Dr Lawrence Williams'ın Science gazetesinde yayınlanan çalışmasında, hipotezlerini test etmek için araştırma asistanları, ellerinde bir fincan sıcak kahve veya buzlu kahve tutan öğrencilere test sorularını sordular ve öğrencilerin cevaplarını yazdılar. Öğrencilere, herhangi biri hakkında çeşitli bilgiler verildi ve sonra bu kişilerin karakter özelliklerini değerlendirmeleri istendi. Elinde bir fincan sıcak kahve tutan katılımcılar buzlu kahve tutanlara oranla kişiyi daha sıcakkanlı olarak değerlendirdiler.

Yaptıkları ikinci bir araştırmada ise, katılımcılar ellerinde ürün değerlendirme çalışmasının bir parçası olarak ısıtılmış ve dondurulmuş tedavi edici buz torbası tuttular. Onlara arkadaşları ya da kendileri için bir hediye alabilecekleri söylendi. Isıtılmış buz torbası tutanlar hediyeyi arkadaşları için alırken, donmuş buz torbası tutanlar ise hediyeyi kendilerine sakladılar.

Bargh, "Buradan da görülüyor ki fiziksel sıcaklığın etkisi sadece bizim diğerlerini nasıl gördüğümüzle ilgili değil, bunun yanında bu bizim davranışlarımızı da etkiliyor. Fiziksel sıcaklık bizim diğer insanları daha sıcakkanlı görmemizi sağlıyor. Fakat, aynı zamanda bizim de daha sıcakkanlı, cömert ve kuşkusuz olmamızı sağlıyor. " dedi.