BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.427,33
HABER /  GÜNCEL

Kadrosuzlar da sözleşmeli olacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), aynı işi yapan öğretmenler arasındaki ücret dengesizliğine son verecek bir düzenlemeye gidiyor.

Abone ol

Hazırlanan "Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarında Öğretici Görevlendirilmesine İlişkin Esaslar" taslağına göre, kadrosuz çalışan öğretmenlerin tamamı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/c maddesinde tanımlanan 'geçici personel' statüsüne tabii olacak.

Kadrolu-kadrosuz ayrımı olacak

Son yıllarda kaynak yetersizliğinden dolayı sınırlı sayıda kadro tahsis edilen MEB, öğretmen ihtiyacını kadrosuz öğreticilerle karşılama yolunu seçti. Türkiye genelinde acil ihtiyaç duyulan branşlarda, 'kadrosuz usta öğretici, vekil öğretmen ve sözleşmeli öğretmen' adlarıyla üç farklı statüye tabi öğretmen görevlendirildi. Böylece eğitim sisteminde, kadrolu öğretmenler de dahil, 4 farklı statüye tabi öğretmen çalışmaya başladı. Okul öncesi eğitim kurumlarında ve halk eğitim merkezlerinde 'kadrosuz usta öğreticiler' görevlendirilirken, eleman temininde güçlük çekilen bölgelerdeki sınıf öğretmeni ihtiyacı 657 sayılı kanunun 86.maddesine göre çalışan 'vekil öğretmenlerle' karşılandı. Öğretmen açığının en fazla olduğu İngilizce ve Bilgisayar branşlarında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine göre çalışan 'sözleşmeli öğretmenler' görevlendirildi. Ancak bu statülerin getirdiği özlük hakları arasındaki farklılıklar huzursuzluğa neden oldu. Bu dengesizliği ortadan kaldırmak isteyen Bakanlık, kadrosuz öğretmenlerin tamamını 'sözleşmeli öğretmen' statüsü altında toplamaya hazırlanıyor.

Yeni düzenlemeyle kadrosuz çalışan bütün öğretmenler 657 sayılı kanunun 4/C maddesine bağlı 'sözleşmeli öğretmen' sayılacak. Kadrosuz öğretmenlerin tamamının tek bir mevzuata tabi olmasıyla birlikte, özlük haklarıyla ilgili adaletsizlik son bulacak.

Düzenlemeyle ilgili Yeni Şafak'a bilgi veren Bakanlık yetkilisi, "Örneğin ders ücreti karşılığı haftada ortalama 20 saat Türkçe dersine giren bir öğretmen veya halk eğitim merkezlerinde görevli kadrosuz usta öğreticiler, bu görevleri karşılığında ayda 240 YTL civarında ücret almakta iken, sözleşmeli olarak görevlendirilen İngilizce Dil öğreticisi haftada 20 saat ders görevi karşılığında ayda 619 YTL ücret alıyor. Yeni düzenlemeyle hepsi 619 YTL alacak" diye konuştu.

4 farklı statüde öğretmen var

Halen eğitim sisteminde 4 farklı statüde öğretmen çalışıyor. Birinci grubu kadrolu olarak atanan memurlar oluştururken, ikinci grupta İngilizce ve bilgisayar öğretmenliği açığını gidermek için görevlendirilen sözleşmeli personel, üçüncü grupta daha çok ulaşımı ve yaşaması zor olan bölgelerde sınıf öğretmeni olarak görevlendirilen vekil öğretmenler, dördüncü grupta ise ders ücreti karşılığında çalışan kadrosuz usta öğreticiler, başka bir deyişle ücretli öğretmenler bulunuyor. Sözleşmeli öğretmenlerin görevlendirmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Maliye Bakanlığı'ndan talebi doğrultusunda gerçekleşiyor. Sözleşmeliler, KPSS puanı doğrultusunda 10 aylık süreler için atanıyor.

Haber: Aslıhan Altay Karataş
Kaynak: