BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,14
ALTIN 2.465,29
HABER /  GÜNCEL

Kadir Topbaş yargıya fena kızdı

Taksim Maksemi yanındaki mescitin minare yapısının değiştirilmesine ilişkin planların iptali Kadir Topbaş'ı kızdırdı.

Abone ol

Taksim Maksemi yanındaki mescitin minare yapısının yenilenmesine ilişkin planların yargı yoluyla durdurulması İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı kızdırdı.

Topbaş, "Geçmişte düşünüldüğü gibi bir siyasi partinin gündeme getirdiği gibi Gezi Parkı'nda büyük bir cami koymak anlamı taşımıyordu ki. Fıçı minare orada kalsın bu kadar çirkinlik, bu kadar anıtsal yapı özelliği taşıyan bir kilisenin karşısında bir ucube, berbat, rezil, bir fıçı minarenin bulunduğu bir mescit şeklinde devam etmesini reva görenler var. Bunu anlamak mümkün değil" dedi.

Başkan Topbaş, Taksim 'de yapılması düşünülen camiyle ilgili Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin (TMMOB) açtığı dava sonucu yürütmenin durdurulmasıyla ilgili konuştu.

Topbaş, "Yargının verdiği karara saygı göstermek durumundayız. Başka bir seçenek yok. Ama özellikle burada koruma amaçlı imar planları belediyemiz tarafından ilçe belediyesiyle beraber yapıldı. Sivil toplum kuruluşlarından destek de alındı. Daha sonra koruma kuruluna gitti ve kurul bunu onayladı. Onaylanmış bir koruma amaçlı imar planına Mimar Odası tarafından dava açıldı; caminin yapılmaması konusunda.Zaten şimdi orada bir mescit ve fıçıdan yapılmış bir minare var. Revamı bu şehre ? Doğru bir şey mi bu ? Kalsın mı bu böyle ? Mimar Odasını anlamak mümkün değil Herşeye karşı çıkmaktalar. Mevcut olan yerde Fransız Kültür Merkezinin hemen karşısında düzgün bir şeyi planlara koymuşlar. Koruma Kurulu da buna evet demiş. Maalesef Mimar Odası bunu farklı bir değerlendirmeyle yargıya taşıdığı için yargı da burada siyasi gerginliğe dönüşmemesi için iptal kararı verdi " diye konuştu.

O DA UCUBE DEDİ

Topbaş, "Geçmişte düşünüldüğü gibi bir siyasi partinin gündeme getirdiği gibi Gezi Parkında büyük bir cami koymak anlamı taşımıyordu ki. Burada var olan iki katlı mesciti daha düzgün hale getirip daha sembolik, çevreye, ibadete hizmet anlamında ibadet isteyen insanlara fırsat verecek bir yapı olarak düşünmek lazım. Burada, özellikle bununla ilgili fıçı minareyi görmekten ben bir mimar olarak bir birey olarak rahatsız oluyorum. Fıçıyı değiştirmeye kalksanız ona karşı çıkıyorlar. Fıçı minare orada kalsın bu kadar çirkinlik bu kadar anıtsal yapı özelliği taşıyan bir kilisenin karşısında bir ucube, berbat, rezil, bir fıçı minarenin bulunduğu bir mescit şeklinde devam etmesini reva görenler var. Bunu anlamak mümkün değil" diye konuştu. Topbaş, belediyenin bundan sonraki tavrının ne olacağı sorunsunu da yanıtladı. Topbaş, "Koruma amaçlı bir imar planı var. Onu tekrar değerlendirirler. Yargının verdiği kararı da dikkat almak zorundalar Ona göre bir değerlendirme yaparlar. İlgili birim ve kurumlar ona göre bir değerlendirme yaparlar. Ne gerekiyorsa yapılır. Burada bir gerginlik olsun istemiyoruz. Bir çekişme olsun istemiyoruz " dedi.