BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  SAĞLIK

Kadınların korkulu rüyası

Türkiye’ de her yıl yaklaşık 30 bin kadında meme kanseri görülüyor. Yaş ilerledikçe vaka artıyor.

Abone ol

Türkiye’ de her yıl yaklaşık 30 bin kadında meme kanseri görülüyor. Yeni meme kanseri tanısı konulan kadınların yüzde 70’ ini ise 50 yaşın üzerindekiler oluşturuyor. 40 yaş üzerindeki kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, 40 yaşın altında olan kadınlardan 4 kat daha fazla. Uzmanlar 20 yaşından sonra tüm kadınların ayda bir kez memelerini ‘kendi kendilerine elle’ muayene etmelerini önererek, böylece meme dokusu ve yapısı konusunda fikir sahibi olacaklarını memelerinde oluşabilecek bir değişikliği hemen fark edebileceklerini söylediler.

Genel Cerrahi uzmanı Op. Dr. Musa Koçer, kadınların kendi kendilerine meme muayenelerini adet bitim tarihinde yapmaları gerektiğini belirterek şöyle diyor:
"Çünkü regl (adet) döneminde meme dokusu yumuşak olur ve herhangi bir kitlenin varlığı kolayca fark edilir. Adetten doğal yada cerrahi nedenlerle kesilme hali söz konusu ise bu muayene her ayın aynı günü tekrarlanmalıdır.

Hormon tedavisi alan kadınlar ise bu muayene için en uygun günün hangisi olduğu konusunda doktorlarına danışmalıdır. Kadınlar kendi kendilerine meme muayenelerini ayna karşısında dikkatli bir gözlemle yapmalıdır.

Ayna önünde yapılan kontrollerde; memede ele gelen sertlik veya kitle, meme başlarının pozisyonlarında değişiklik, kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması, memenin rengi, dokusu veya şeklinde değişiklik, meme derisinde kalınlaşma, şişme veya renk değişikliği, meme ucundan akıntı, meme veya meme başında içeriye doğru çekilme durumu tespit edilirse derhal bir hekime başvurulmalıdır."

Kaynak: www.sagliginsesi.com