BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur 657yi arayacak

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, personel reformundan endişeli.

Abone ol

Personel Reformuyla memurun kaderi ile oynandığını, memurların geleceğinin bazı kimselerin iki dudağı arasına bırakıldığını ve memurların bireysel olarak sözleşmeli hale getirileceğinin altını çizerek, memurun iş güvencesinin elinden alınacağını belirten, Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Personel Reformunun 657’den daha iyi olduğunu düşünmüyorum, aksine özlük haklarda kısıtlama var, diye konuştu. 

657’Yİ ARAYACAĞIZ

Uygulanmak istenen İMF politikalarının bir gereği olarak hazırlanan Personel Reformunun, beğenmediğimiz 657 sayılı yasayı da arattıracağını belirten Genel Başkan Gürkan Avcı, Bu tasarı Hükümetin memuru sırtında bir kambur olarak gördüğünün ve memurdan nasıl kurtulacağının yollarını aradığının belgesidir. Kamu yönetimi reformuyla bunun kılıfı hazırlandı. Şimdi de Personel Reformu ile bu süreç tamamlanmak isteniyor. Personel Reformu yasalaşırsa kadrolu öğretmen alımı da, memur alımı da duracaktır. Sözleşmeli, kısmi zamanlı, esnek çalışmaya tabii, part-time dediğimiz sözleşmeli personel sistemiyle kamu hizmeti yürütülecek. dedi.


MEMURLAR, “EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET” ALBENİSİYLE TUZAĞA DÜŞÜRÜLÜYOR


Hükümetin bugüne kadar kamu çalışanlarını ilgilendiren konulardaki reform adı altında çıkardığı hiçbir düzenlemenin memurlar üzerinde iyileştirici bir etki oluşturmadığını, aksine sadece Dünya Bankası ve IMF gibi güçleri mutlu ettiğini belirten Genel Başkan Gürkan Avcı, “Kamuda yaşanan aksaklıklar bahane edilerek, kamu çalışanlarının çalışma koşul ve durumları aleyhleri yönünde değiştirilmek istenmektedir. Hükümet Personel Reformu ile birlikte dillendirdiği “Eşit İşe, Eşit ücret” albenisiyle memurları sözleşme, sendikasızlaştırma ve iş güvencesinin yok edilmesi tuzağına sürüklemeye çalışıyor. Kamu çalışanlarının bütün çalışma koşulları, toplu sözleşmelerin konusu haline getirilmelidir. Özgür toplu pazarlık sistemini yok sayan yasal ve fiili engeller kaldırılmalıdır. Toplu sözleşmeli ve grevli yasa getirilerek memurların çalışma koşulları belirlenmelidir. Performans sistemi toplu sözleşmeye de sendikacılığın ruhuna da aykırıdır. Performansa göre maaş, memuru amirinin iki dudağı arasına bırakmaktır. Performansa göre kademe alanlardan daha çok, kademe artışını hak eden memurların var olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Aynı şey performansa dayalı maaşta da geçerli olacak. Amirin tuttuğu kişi daha çok maaş alacaktır. Performans sistemi toplu sözleşmeli grevli yasa hakkının verilmesi durumunda sendikaların ve işverenin belirleyeceği kriterler doğrultusunda düşünülebilir”, diye ifade etti.


PERFORMANSA GÖRE ÜCRET, MEMURLARI ONURSUZ BİR ŞEKİLDE YARIŞTIRMAKTIR


 Yoksulluğu, işsizliği derinleştiren, çalışma yaşamını alt üst eden, kölelik koşullarında, ucuz ekmek pazarı oluşturan İMF’ci ekonomik programları uygulayan Hükümetin, Personel Reformuyla kamu çalışanlarının var olan haklarını bir bir ortadan kaldırmanın, çalışma sürelerini esnekleştirmenin, performansa göre ücret adı altında memurları onursuz bir şekilde birbirleriyle yarıştırmanın, sendikal örgütlülüğü yok etmeninin hesaplarını yaptığını belirten Genel Başkan Gürkan Avcı, Kamu çalışanlarının ihtiyacı eşit işe eşit ücret, grev hakkı, kurumlar arasında ücret adaletsizliğinin giderilmesi, düşük ücretli memurların insanca bir maaşla kavuşması ve iş güvencesidir, dedi.


PERSONEL REFORMUNUN DİĞER ADI KÖLELİK YASASIDIR


Kölelik yasası olan Kamu Personel Yasası ile bir yıllık süreli sözleşmeli istihdam biçimi ile kamu çalışanlarının iş güvencesi ortadan kaldırılmakta, ücretlerin ve çalışma koşullarının toplu sözleşme-toplu pazarlık yerine performansa göre ve bireysel sözleşmeyle belirlenmesini, dolayısı ile çalışanların örgütlenme hakkı ve toplu pazarlık hakkının da yok edilmesi hedeflendiğini belirten Genel Başkan Gürkan Avcı, “Geleceğimizi ve işimizi tehdit eden, kazanılmış haklarımızı gasp eden yasalara karşı sessiz kalmayacağız. Sağlık ve sosyal güvenliğin tasfiyesine, özelleştirmelere, iş güvencemizin yok edilmesine karşı, yıkım yasalarının geri çekilmesi için tüm toplumsal kesimlerle birleşerek kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz" dedi.



PANELDE, PERSONEL REPORMUNU İLGİLİ TARAFLARLA TARTIŞIYORUZ


Kamu Personel Reformunun tüm ayrıntılarıyla tartışılması gerektiğini belirten Genel Başkan Gürkan Avcı, “Kamu Personel Reformu maalesef medyada çıkan yanlış ve taraflı haberler dolayısı ile memurlar arasında yanlış bilinmekte ve bir bilgi kirliliği yaşanmaktadır. Bu yüzden personel Reformunun ilgili taraflarca detaylı bir şekilde tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle iktidar ve muhalefet partilerin ve akademisyen hocalarımızın katıldığı bir panelde Personel Reformunu BASK sendikası olarak ele almaya karar verdik. 04 Şubat 2006 Cumartesi Günü Saat:10:30'da İnkılap Sokak No:20 Kızılay/Ankara adresindeki HARB-İŞ sendikası salonunda "Personel Reformuna İlişkin Perspektifler" konulu bir panel düzenledik. Panelde önce siyasetçiler, sonra da bilim adamları tartışma yapacaklar Panele, bu tasarının muhataplarından olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU da katılacak. Panele ayrıca; "Adalet ve Kalkınma Partisinden Balıkesir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve Devlet Personel Eski Başkanı Ali Osman SALİ”,  "Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve SSK eski Genel Müdürü Kemal KILIÇDAROĞLU”, "Anavatan Partisi'nden, TBMM Grup Başkan Vekili ve Malatya Milletvekili Süleyman SARIBAŞ”  ve "Doğru Yol Partisinden Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN panelist olarak katılacaktır. Panelin ikinci bölümünde ise;taslak hazırlık çalışmalarının her aşamasında bulunan Türkiye Orda Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) Öğretim Üyelerinden Prof.. Dr. Kamil Ufuk BİLGİN ile personel reformunun sakıncalarını bir çok platformda dile getiren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman GÜLER yine panelist olarak katılacaklar. Gerek kamu çalışanlarını, gerek devleti, gerekse tüm toplum kesimlerini yakından ilgilendiren ve kamu alanında tüm dengeleri değiştirecek olan Kamu Personel Reformunun ne getirip, ne götüreceğini birinci ağızlardan dinlemek isteyen tüm kamu çalışanlarının bu paneli izlemesi ve böylece kazanılmış haklarına daha bilinçli bir şekilde sahip çıkması gerektiğini”, söyledi.