BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.413,13
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kadıköy'ün yarısı risk altında

İstanbul'un gözde ilçelerinden Kadıköy'de deprem riski altındaki 15 bin bina yenilenmek için gün sayıyor.

Abone ol

İstanbul'un en gözle ilçelerinden Kadıköy'de imar sorunu yaşayan 3 mahalledeki yaklaşık 15 bin binanın yenilenmesi için gün sayılıyor.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ilçedeki 15 bine yakın binanın 1998'den önce inşa edilediğini ve yüksek deprem riski taşıdığını açıkladı.

Milliyet'in haberine göre, Kadıköy'ün ilk yerleşim bölgelerinden Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahalleleri riskli binaların yoğunlukta olduğu yerler. Binaların yenilenmesi şart, ancak binaların nasıl güvenli hale getirileceği konusunda yasal düzenleme yok.

Emsal arttırılsın

Belediye Başkanı Öztürk ise yenilemenin kolaylaştırılması için bölgeye verilen imar hakkının arttırılmasını istiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2.07 olan imar hakkını yüzde 20 oranında arttırması halinde binaların yeninebilmesinin yolunun açılacağından emin.

Planlar hazırlanıyor

Riski 3 mahallenin 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları'nın büyükşehir belediyesinde hazırlık aşamasında. Başkan Öztürk, TBMM'de kabul edilen yeni Kamulaştırma Yasası'nın uygulanmasından ise endişe ediyor:

"İnsanlar kendi iradeleriyle yenilemeyi kabul etmeliler. Aksi halde yurttaşların buradan tahliye edilerek başka yerlere gönderilmesi buranın istimlakında ciddi sorunların yaşanmasına neden olur, projeyi sekteye uğratır."