BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kadıköy yeni bir kütüphaneye kavuşuyor

Kadıköy'de Belediye binası olarak kullanılan tarihi bina restorasyon sonrasında uzmanlık kütüphanesi olarak faaliyet gösterecek

Abone ol

Kadıköy Belediyesi, iskelede bulunan ve uzun yıllar belediye binası olarak kullanılan tarihi Şehremaneti binasını restorasyon çalışmalarından sonra, kent kütüphanesine dönüştürüyor.

1913 yılında yapılan Kadıköy Belediye Dairesi’nin (o zamanki adıyla Şehremaneti) kütüphane projesi konusunda Kadıköy Belediye Başkanı Selâmi Öztürk, Hürriyet gazetesi yazarı Doğan Hızlan'a bilgi verdi:

“Ocak 2014’te faaliyete geçecek kütüphane. Burası sıradan bir halk kütüphanesi olmayacak. Bunanın mimari özelliğine uygun olarak farklı tarih, edebiyat ve sanat konularına odaklanan bir ihtisas kitaplığı olacak. Yazarlardan, edebiyatçılardan, bilim insanları ve hocalardan fikir alıyoruz, ayrıca onlardan bu özel kütüphaneye kendi kitaplıklarından bağış yapmalarını talep ediyoruz.”

İHTİSAS KÜTÜPHANESİ ÇOK ÖNEMLİ İHTİYAÇ

Belediyelerin kütüphane kurmaları gerektiği konusunu sık sık köşesinde dile getiren Doğan Hızlan, yeni kurulacak kütüphanenin bir ihtisas kütüphanesi olmasının, onu daha da önemli kıldığı görüşünde.

Hızlan bugün haberi şöyle yorumladı:

"Tarihi binaların aslına ve amacına uygun biçimde restore edilip kültüre tahsis edilmesi, bütün dünyadaki kültür anlayışının uyguladığı bir düşünce. Yurtdışında eski binaların, özellikle savaş döneminde başka işlevler üstlenmiş binaların kütüphane veya kültür merkezine dönüştürülmesi, o kentte yaşayanların da hoşuna gidiyor.

Kütüphane tamamlandığında, uzmanlık dalında çalışma yapmak isteyenlerin başvuracağı bir yer olacağından kuşkum yok.

Böyle kütüphanelerin yanı sıra mahalle kitaplıklarının kurulmasının da, semt sakinlerinin kitaba ulaşması, okunurluğun/okurluk oranının artması açısından önemini bir kez daha belirtmeliyiz."

KÜTÜPHANEYİ MURAT KATOĞLU HAZIRLIYOR

Kütüphanenin hazırlık çalışmalarını yürüten Murat Katoğlu ise Gökçe Uygun’un kütüphane hakkında sorularını yanıtlamış.

- Kadıköy için özel bir bölüm olacak mı?
- Kadıköy’de yaşamış ve yaşayan yazar, sanatçı, edebiyatçı, şairlerin belgeleri, mektupları, yazışmaları, varsa elyazmaları toplanacak burada. Kadıköylülere özel önem verilecek. Gelecekte, Kadıköylü sanatçılarla ilgili arşiv araştırması yapan araştırmacılar birçok edebiyatçının hayatını ilgilendiren bilgi ve belgelere burada ulaşabilmeli diye düşünmek lazım.
- Burada etkinlikler düzenlemeyi de planlıyor musunuz?
- Elbette, burası yaşayan bir yer olacak. Bilimsel toplantılar, tarih-sanatla ilgili özel seminerler, tematik toplantılar, konferans dizileri, akşamüstü sohbetleri olacak. Senede birkaç efemera (elyazması, mektup, kartpostal) sergisi düzenlenecek. Bilimsel yönlendirmesini ve programları belirleyecek kişi ise Prof. İlber Ortaylı olacak. Bizler de ona yardımcı olacağız.