BIST 10.318
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.453,61
HABER /  DÜNYA

Büyükelçi’den ’’Mısır’’ açıklaması

Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır’da bütün ülkenin acılar içerisinde olduğunu belirterek, "Devletle vatandaş arasın...

Abone ol

Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır’da bütün ülkenin acılar içerisinde olduğunu belirterek, "Devletle vatandaş arasında uçurum kapatılamadı. Kahire’de derin ve üzücü bir sessizlik var. Sokağa çıkma yasağı güçlü bir şekilde uygulanıyor. Tren seferleri askıya alınmış durumda" dedi.
Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, yurda döndü. THY’nin tarifeli seferiyle saat 12.30’da Kahire’den İstanbul’a gelen Botsalı, Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Mısır’da kritik bir gün yaşandığını söyleyen Botsalı, şöyle konuştu: "Cuma günleri halkın camilere gittiği gün. Cenazeler kaldırıldı. Kitleler çok acılı. Sadece Kahire değil bütün ülke acılı. Devletle vatandaş arasındaki uçurum kapatılamadı. Kahire’de derin ve üzücü bir sessizlik var. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güçlü bir şekilde uygulanıyor. Sabah havaalanı gidişte bir sorun olmadı bütün ana kavşaklarda, tüm hassas bölgelerde güvenlik kuvvetleri konuşlanmış durumda. Tren seferleri askıya alınmış durumda. Halkın kitlesel eylem yapması istenmiyor. Ümit ve temenni edilir ki bu acılar tekrarlanmasın. Mısır bir an evvel sivil yönetime dönüş yapsın. Yaralarını sarmaya başlasın. Türkiye’nin amacı budur."

MISIR HAVALİMANI YOĞUN
Mısır Havalimanı’nın yoğun olduğunu söyleyen Botsalı, şunları söyledi: "Tahrir ayaklanması ve devriminden sonra ülkede tansiyon her yükseldiğinde paket turlar iptal ediliyor. Turizm sektörünün özelliği bu. Süratli iniş çıkışlar yaşanabiliyor. Tatil bölgelerinde özellikle ciddi bir güvenlik sorunu beklenmiyor. Ama onun dışında genel bir düşüş yaşanacağı çok net görülüyor."

’’SEYAHATİ TAVSİYE ETMİYORUZ’’
Botsalı, "Mısır’a seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarına önerileriniz neler" şeklindeki bir soruya şöyle yanıt verdi: "Bakanlığımızın bu konudaki çizgisi özellikle belli tanınmış müesseselerde paket turizm ayarlaması yapmış olanların havalimanıdan eskortla gitmek kaydıyla programları gerçekleştirebilir. Şehirler arası seyahati tavsiye etmiyoruz. Kritik günlerde vatandaşların ev ve işyerlerinden ayrılmasını sakıncalı görüyoruz. Bugüne kadar sorun yaşamadık. Vatandaşlarımız bu konularda çok duyarlı. Büyükelçiliğimizle temas halindeler. Ama yine de ihtiyatlı olmaları gerekiyor. Herkes evlerinde birkaç günlük temel ihtiyaçlarını karşılamış durumda. Bayram sonrası yaz tatili olması dolayısıyla okullar kapalı. Okullar büyük ihtimalle bir ay kadar ertelenebilecek. Bu bakımdan vatandaşlarımız ile ilgili bir fiziki tehdit algılaması yok."
Mısır’da özellikle Kahire ve İskenderiye’de nitelikli işçi ve yönetici konumunda çalışan Türklerin bulunduğuna dikkat çeken Botsalı, şunları söyledi: "Yabancı işletmelerin yöneticilik yapan arkadaşlarımız ve öğrencilerimiz var. Toplam dört bin üzerinde kayıtlı Türk vatandaşı var."
Ankara’ya giderek Dışişleri Bakanlığı’nda değerlendirme toplantısına katılacağını belirten Botsalı, Başbakan Erdoğan ile görüşeceğini ifade etti.
Botsalı, Türkiye’nin Mısır konusunda ilkeli bir duruş sergilediğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye, Mısır’la ilgili gelişmeler karşısında izlediği tutumla, dünyanın kollektif vicdanı konumuna gelmiştir. Dostlarımızın, müttefiklerimizin, Türkiye’nin izlediği ilkeli duruşu yakından takip ettiklerini biliyoruz. Dileyelim her şey kısa zamanda normale dönsün."
(İHA)