BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kaddafi’nin vücut dili ne diyor?

Dün akşam saatlerinde halka seslenen Libya lideri Muammer Kaddafi’nin vücut hareketleri, endişeli olduğunu ortaya koyuyor

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin akşam saatlerinde halka yaptığı konuşma sırasındaki vücut hareketlerini Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Recep Tayfun NTV’ye yorumladı.

Tayfun Kaddafi’nin vücut diliyle ilgili şunları söyledi, “Kaddafi halka hitap ederken bir yerlere dayanarak konuşuyordu. Sıklıkta dudaklarının kuruduğu, hareketlerindeki ritmiklikte istikrar yok.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dediği ‘Kaddafi’nin açıklamaları ürkütücüydü’ doğru bir tespit değil. Ürkütücü değil ürkütücü olmaya çalışıyordu. Bir insanın beden dilinin yarattığı etkiyi görebilmek için daha önceki yaşadıklarına da bakmak gerekir. O zaman kendi içindeki ahenk de yakalanır. Kaddafi’nin BM kitapçığını yırttığı konuşmasındaki kararlılığı ile dünkü konuşmasındaki kararlılığı aynı değil.

Yine konuşmasında önemli bir husus, yasa kitapçığını okudu. Alıntı yapmayarak okuması önemli. Dolayısıyla liderin otoritesinin meşruyietinin sarsıldığını hissediyorsunuz. Yasayı sembolik kullanabilirsiniz. Orada lider yasayı okuyorsa, kendisinin otoritesini çıkartmış demektir.

Hareketlerine bakarsanız işaret parmağı kalkıyor ancak göğüsünün üstüne çıktıktan çok az süre sonra aşağı iniyor. Bunun için değerlendirme yaparsak, BM’deki konuşmada daha kararlıydı. İki elini de kaldırdığında da çok uzun süre yukarıda kalmıyor.

Tarihe baktığınız zaman, Hitler, Mussolini hareketlerini tekrar ederek, kendilerinin liderliğini halka empoze etmeye çalıştığını görüyorsunuz. Bu kadar önemli bir süreçte liderin sembolik hareketler yerine, yüzeysel hareketler yapması oldukça zayıf kaldığını gösteriyor.

Kitapçık ayrıca sağ elinde. Saddam’ın iktidarı süresince sağ elini kullandığını gördük. Tüfeği ateşliyor sağ eliyle, konuşurken sağ kolunu hareket ettiriyordu. Ancak Saddam yakalandığı zaman sol eliyle sakalını sıvazlar. Bir teslimiyettir bu. Kaddafi de daha önceki konuşmalarındaki kararlılığını burada sürdüremedi. Çok açık bir endişeli hali var.

Ayrıca muhalifleri bu konuşmadan etkilenmez. Özellikle yasa kitapçığını okuyunca etkisi iyice düştü.”