BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kaddafi'nin kalesi kuşatma altında

Eski Libya lideri Kaddafi'ye son ana kadar destek veren Beni Velid kenti, Libya ordusu ve orduya bağlı milis güçler tarafından kuşatıldı.

Abone ol

Libya'da yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kaddafi yanlısı milislerin son kalesi olarak nitelenen Trablus'un 180 kilometre güneyindeki Beni Velid kenti, Libya ordusu ve milis güçleri tarafından kuşatıldı.

Kaddafi'yi yakalayarak Libya kamuoyunun kahramanı haline gelen Umran Şaban'ın, haziran ayında Beni Velid kenti yakınlarında kaçırılması ve Libya Hükümeti'nin araya girmesiyle serbest bırakıldıktan sonra tedavi için gönderildiği Fransa'da 24 Eylül'de hayatını kaybetmesi, kamuoyunda ciddi bir infiale neden olmuştu.

Olayın ardından toplanan Milli Genel Kongre, icra makamlarına olaya karışanların on gün içinde adalete teslim edilmesi talimatı verdi.

Geçen salı gecesi kentin etrafını kuşatan güvenlik güçleri ve şehirdeki milisler arasında ise çatışma çıktı. Güvenlik güçleri ve beraberindeki milislerin kapsamlı bir müdahale için yetkili makamlardan emir beklediği kaydedildi.

KABİNEYE GÜVENOYU YOK

Bu arada Libya'da başbakan seçilerek kabineyi oluşturmakla görevlendirilen Mustafa Ebu Şakur'un kabine listesi, Milli Genel Kongre'den (MGK) güvenoyu alamadı.Libya resmi televizyonunda canlı yayınlanan MGK oturumunda yapılan sayım neticesinde, 12 Eylül'de başbakan seçilerek kabineyi oluşturmakla görevlendirilen Şakur'un sunduğu kabine listesi güvenoyu alamadı.

Şakur'un listesi 44 kabul, 17 çekimser ve 125 ret oyuyla MGK tarafından kabul edilmedi.

Ayrıca bugün itibariyle anayasa tarafından Milli Genel Kongre'ye hükümeti oluşturması için verilen 50 günlük sürenin de sonuna gelinmiş olundu. Kongre Başkanı Muhammed el-Mugaryef sürenin uzatılması için anayasada değişikliğe gidilmesi gerekeceğini belirtti.

Öte yandan Libya'da yeni hükümet belirleninceye dek, mevcut Ulusal Geçiş Hükümeti'nin icra görevini yürüteceği belirtildi.