BIST 10.269
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.392,96
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi'nin istihbarat şefi el-Senussi Moritanya'da yakalandı

Eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin istihbarat şefi Abdullah el-Senussi'nin Moritanya'da gözaltına alındığı bildiriliyor.

Abone ol

Eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin istihbarat şefi Abdullah el-Senussi'nin Moritanya'da yakalandığı bildiriliyor.

Aynı zamanda Kaddafi'nin kayınbiraderi olan ve Kaddafi'nin en güvendiği kişilerden diye tanımlanan 63 yaşındaki el-Senussi'nin, Nouakchott havaalanında gözaltına alındığı belirtildi.

El-Senussi, Kaddafi'nin devrilmesi ve öldürülmesinden sonra Libya'dan kaçmıştı. El-Senussi insanlığa karşı işlediği suçlarla bağlantılı olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce aranıyordu.

Moritanya güvenlik yetkilileri, el-Senussi'nin sahte Mali pasaportuyla Fas'ın Casablanca kentinden gelen uçakla Nouakchott havaalanına indiği sırada yakalandığını belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi ya da Libya hükümeti henüz gözaltı haberlerini doğrulamadı.

BBC muhabiri Sebastian Usher, Abdullah el-Senussi'nin Kaddafi yönetiminin içyüzü hakkında en ayrıntılı bilgilere sahip kişi olduğuna işaret ediyor.

"Kasap" adı takılan el-Senussi, Kaddafi yönetiminin hala kayıp olan en önemli isimlerinden biriydi.

Abdullah el-Senussi, 1980 ve 1990'larda yönetim içindeki muhaliflerin temizlenmesinden ve 1996 yılında Trablus'daki Ebu Selim cezaevinde 1200 siyasi tutuklunun öldürülmesinden sorumlu tutuluyordu.

El-Senussi, geçen yılki ayaklanma sırasında fazla öne çıkmamıştı ancak 2011 Şubat'ında Bingazi'de başlayan isyanın bastırılması çabalarında önemli rol oynadığı düşünülüyor.