BIST 10.440
DOLAR 32,64
EURO 34,91
ALTIN 2.443,27
HABER /  DÜNYA

Kaddafi'nin akrabası NATO'ya dava açtı

Kaddafi'nin akbarası olduğu belirtilen Hamidi Halid, NATO aleyhine dava açtı

Abone ol

 Libya lideri Muammer Kaddafi'nin akrabası olduğu belirtilen Hamidi Halid adlı bir Libyalının avukatları, hava bombardımanında Halid'in eşini ve 3 çocuğunu öldürmekle suçladıkları NATO aleyhine tazminat dava açtı.

Fransız avukat Marcel Ceccaldi ve Belçikalı ortalığı Ghislain Dubois tarafından Brüksel Asliye Hukuk Mahkemesine verilen dava dilekçesinde, 20 Haziran'da Libya'nın başkenti Trablus yakınlarındaki Surman kentinde, muhtemelen bir insansız uçak tarafından gerçekleştirilen ve ''bilinçli'' olarak nitelendirilen saldırıda, Halid'in emekli general ve aşiret lideri babasının evinde bulunan 34 yaşındaki eşi ile 4 ve 5 yaşındaki kızları ve 3 yaşındaki oğlunun hayatını kaybettiği belirtildi.

Dilekçede, mahkemeden davacıya uğradığı maddi ve manevi zarar nedeniyle ilk aşamada 100 bin avro ödenmesi ve hasar tespiti için bir emlakçı ve sağlık uzmanının Libya'ya gönderilmesi talep edildi.

Davayla ilgili basına konuşan avukatlar, NATO'nun sivilleri öldürerek BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararını ihlal ettiğini savundu.

Avukatlara göre, NATO'nun uluslararası bir örgüt olmasından kaynaklanan cezai dokunulmazlığı medeni hukuku ilgilendiren konularını kapsamıyor.

NATO Sözcüsü Carmen Romero, aleyhlerinde açılan davalarla ilgili kendilerine herhangi bir resmi yazı ulaşmadığını ifade ederek, "tüm NATO saldırılarının, BM Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarıyla tam uyumlu şekilde ve masum sivillerin zarar görmemesinin güvence altına alınması için azami dikkatle gerçekleştirildiğini" belirtti.