BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi, Zaviye ve Ras Lanuf'u geri aldı

Batılı gazeteciler, Zaviye'nin düştüğünü doğrularken, isyancıların petrol kenti Ras Lanuf'u terk etmeye başladıkları haber veriliyor. Kaddafi'nin oğlu, 'Bingazi'ye geliyoruz' diyor.

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler doğuda isyancıların elindeki iki kenti geri aldı.

Batılı gazeteciler, Kaddafi yönetiminin Trablus'un batısındaki Zaviye kentinin düştüğü yolundaki iddialarını doğruladı.

Muhalif güçlerin petrol ihraç edilen Ras Lanuf'u da terk etmeye başladıkları haber veriliyor.

Bu arada, Avrupa Birliği liderleri Brüksel'deki zirvede Libya krizini ele almaya hazırlanıyor. İngiltere ve Fransa, Kaddafi yönetimine güçlü bir yanıt verilmesini istiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron, sivillere yönelik saldırılara derhal son verilmesi ve Kaddafi ve 'adamlarının' iktidarı terk etmesini istedi.

Bununla birlikte İngiliz ve Fransız liderler, uçuşa yasak bölge dahil, Libya'ya dış müdahalenin ancak geniş bir uluslararası destekle mümkün olabileceğini vurguladılar.

NATO savunma bakanları da dün uçuşa yasak bölge önerisini ele almış ancak daha fazla planlamaya ihtiyaç duyulduğunu açıklamışlardı.

'Sıra Bingazi'de'

İsyancılar, Kaddafi'ye bağlı güçlerin gemiler ve tanklarla Ras Lanuf'a girdiklerini duyurdu. Yüzlerce isyancının otomobil ve kamyonlarla kentten kaçtığı haber veriliyor.

Bu arada Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, sıranın isyancıların elindeki, ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'ye geldiğini söyledi.

Seyfülislam Kaddafi bir uluslararası müdahaleye karşı koyacaklarını belirterek "Amerikalıları burada asla istemiyoruz. Libya kolay lomka değildir. Biz Miki fare değiliz." dedi.