BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.422,53
HABER /  GÜNCEL

'Kaddafi görevinden ayrılmalı'

Yeni kurulan uluslararası temas grubu, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye görevinden ayrılma çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri'nden insani krizin boyutlarına dair uyarı: '3 milyondan fazla kişinin yardıma ihtiyacı olabilir'

Abone ol

Yeni oluşturulan uluslararası temas grubu, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye görevinden ayrılması çağrısında bulundu.

Temas grubu, Katar'daki toplantısı ardından yayınladığı bildiride, Kaddafi'nin liderliği sürdürmesinin ülkedeki krize çözüm bulunmasını güçleştirdiğini belirtti.

Doha'daki toplantı ardından Katar Veliaht Prensi tarafından okunan sonuç bildirisinde, Libya halkının kendi geleceklerini belirlemesine izin verilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaddafi'yi devirmeyi amaçlayan isyancılar da Katar'daki toplantıda ilk kez bu kadar üst düzey bir diplomatik görüşmeye katıldı.

Temas grubu, isyancılara mali yardım yapma konusunu değerlendirmeye ve 'malzeme desteği' sağlamaya devam kararı aldı. Ancak muhabirimiz Jon Leyne, bu ifadeyle neyin kasdedildiğinin belirsiz olduğunu kaydediyor.

Toplantıda sivillerin yardım ihtiyacı da vurgulandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Libya'nın 6 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının insani yardıma ihtiyacı olabileceğini kaydetti.

Fransa ve İngiltere dışişleri bakanları ise toplantı öncesinde yaptıkları açıklamalarda, NATO'nun, Libya'da Kaddafi güçlerine karşı yürütülen operasyona daha fazla destek olması gerektiğini söylediler. Operasyona katılan uçak sayısının yeterli olmadığı yolunda eleştiriler bulunuyor.

29 Mart'ta Londra'da toplanan uluslararası konferansta kurulan temas grubu, Avrupa ülkeleri, ABD, Orta Doğulu müttefikler ve bazı uluslararası kuruluşlardan oluşuyor.

Rejim zayıflıyor

Toplantının sonuç bildirisini okuyan Katar Veliaht Prens, Şeyh Tamim bin Hamad bin Halife el Thani, temas grubunun "sivillere yönelik tüm saldırılara derhal son verilmesini ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin zor kullanarak girdikleri, işgal ettikleri ya da kuşattıkları kentlerden çekilmesini" istediğini söyledi.

Prens Thani, "Kaddafi ve başında bulunduğu rejim, uluslararası hukuk, insan hakları ve mülteci hukuğunun gereklerini yerine getirmeli" diye konuştu.

Libya halkının kendi geleceğini belirleyebilmesi için kapsayıcı bir siyasi sürece ihtiyaç olduğunu söyleyen Veliaht Prens, Kaddafi rejiminin giderek zayıfladığını kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, BM yaptırımları karşısında Kaddafi rejiminin hiçbir geleceği kalmadığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise daha önce yaptığı konuşmada, Libya'daki insani durumun giderek kötüleştiğini belirtti.

Genel Sekreter, "En kötü ihtimalle nihayetinde 3,6 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olabilir" dedi.

BM Genel Sekreteri, krizin başlamasından bu yana neredeyse yarım milyon kişinin ülkeyi terkettiğini kaydetti.