BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Jüpiter'in uydusu Europa canlı yaşamına olanak verebilir

Jüpiter'in uydusu Europa'da yüzey altı okyanusunun tektonik özellikleri bakımından canlı yaşamının ortaya çıkmasını sağlayacak koşulları yaratabileceği ileri sürüldü.

Abone ol

Jüpiter'in uydusu Europa'da yüzey altı okyanusunun tektonik özellikleri bakımından canlı yaşamının ortaya çıkmasını sağlayacak koşulları yaratabileceği ileri sürüldü.

ABD'nin Brown Üniversitesinden bilim insanları, sonuçları "Journal of Geophysical Research" dergisinde yayımlanan araştırmada, Europa'nın tabaka yapısında tektonik bir levhanın çökerek bir başka tabakanın altına girmesiyle oluşan dalma batma zonlarının bulunduğu, bu çökme ve yayılma alanlarının yüzey minerallerini buz örtüsünün altındaki tuzlu su okyanusuna taşıyarak canlı yaşamının oluşabilmesine olanak sağlayacak ortamı yaratmış olabileceği belirtildi.

Daha önce 2016 yılında sonuçları aynı dergide yayımlanan başka bir çalışmada, Europa'daki oksijen ve hidrojen döngüsünün canlı yaşamının ortaya çıkması olasılığı bakımından Dünya'ya benzediği ileri sürülmüştü.

YÜZEY ALTI OKYANUSUNA AKTARILABİLİR

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araştırmacıları, bu çalışmada Jüpiter'in yaydığı radyasyonun, Europa'nın yüzeyindeki donmuş buzun bir kısmını moleküllerine ayırdığını ve yüzey altı okyanusuna oksijen aktarılmasını sağladığına dair bulgular elde edilmişti. 

Yeryüzünde hidrojenin, okyanuslarda "serpantinleşme" olarak adlandırılan, kayalardan taşınan minerallerin okyanusun tuzlu sularına karışmasıyla ortaya çıkan kimyasal tepkimeyle üretildiğine işaret eden bilim insanları, hidrojenin Europa'nın okyanuslarında da aynı şekilde ortaya çıkabileceği tahmininde bulunmuştu.

Yeni araştırmanın tabaka tektoniğine dair gözlemlerinin bu tezi destekler nitelikte olduğu ifade ediliyor.