BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Juan Guaido hapis yolu gözüktü

ABD desteği ile kendini Venezuela Devlet Başkanı ilen eden Juan Guaido bir destek de Brezilya'dan geldi. Yurt dışı yasağına rağmen turlar düzenleyen Guaido hapis ihtimali olan ülkesine döneceğini söyledi

Abone ol

VENEZUELA'nın muhalif lideri Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, temaslarda bulunmak üzere Brezilya'ya gitti. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'ya tam destek vererek Venezuela'yı özgür, demokratik ve müreffeh bir ülke olarak görmek istediklerini açıkladı.

Kolombiya'ya geçtikten sonra Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun görevi bırakması için üzerindeki uluslararası baskıyı arttırmak adına Güney Amerika ülkelerinde tura çıkan Guaido hapis tehdidine rağmen ülkesine döneceğini açıkladı.

Demokrasi istiyoruz
Brezilya'da üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından Guaido Bolsonarı ile bir araya geldi. Görüşme sonrası gazetecilere konuşan Guaido, Maduro hükümetiyle seçimleri içermeyen herhangi bir diyaloğun mümkün olmadığını belirtti. Guaido "Venezuela'daki muhalefet sadece iktidarın zaptına son verilmesini değil aynı zaman demokrasiye geçişi de istiyor" dedi. Guaido, Maduro rejiminin zayıf ve uluslararası tanınırlıktan mahsun olduğunu vurguladı.

Yaptırım ihracatı yüzde 40 azalttı
Brezilya'dan sonra Paraguay'a geçeceği açıklanan Guaido Venezuela'ya dönüş planına haftasonunda karar vereceğini belirtti. Amerika Birleşik Devletleri'nin Venezuela petrollerine uyguladığı yaptırımlarını izleyen ilk ayda Güney Amerika ülkesinin petrol ihracatı yüzde 40 azaldı.

Devlet petrol şirketi PDVSA ve Refinitiv Eikon verilerine göre yaptırımların açıklandığı 28 Ocak'tan bu yana petrol ihracatı günlük 920 bin varile geriledi. Bu miktar önceki üç ay içerisinde 1,47 milyon ile 1,66 milyon varil arasındaydı.

Yurt dışı yasağı var

Venezuela Yüksek Mahkemesi (TSJ) sosyal medya hesabından ihtiyati tedbirlerle ilgili yaptığı açıklamada, Guaido hakkında soruştırma tamamlanana kada  ülkeden izinsiz çıkma yasağı, mal varlığı ve  finansal araçlarına dondurma kararı getirmişti.