BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  EKONOMİ

Jet hızında Akbank hisse satışı

Citigroup Türkiye’de şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük çaplı hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile satış yaptı.

Abone ol

Citigroup, sahibi olduğu Akbank hisselerinin yaklaşık yüzde 10,1'i oranındaki bölümünü hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile dün akşam itibarı ile piyasada sattı.

Yapılan işlem, niteliği gereği talep toplama piyasaların kapalı olduğu saatlerde yapıldı. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, “Bu işlem, yaklaşık 1,15 milyar USD tutarındaki büyüklüğüyle Türkiye’de şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük çaplı hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile yapılan satıştır." dedi.

Akbank'ın yüzde 20 oranında dolaylı ortağı olan Citigroup Inc'in Basel III sermaye yeterlilik rasyosu uygulamasına hazırlık amacıyla Akbank sermayesindeki yüzde 20 dolaylı iştirak oranını düşürme kararı aldığı 23 Mart 2012 tarihinde açıklanmıştı. Citigroup, söz konusu işlemi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan aldığı gerekli ön izin sonrası dün akşam gerçekleştirdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, şunları ifade etti: 

1.15 MİLYAR DOLAR

"Bu işlem, yaklaşık 1,15 milyar USD tutarındaki büyüklüğüyle Türkiye’de şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük çaplı hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile yapılan satıştır. Bu işlem aynı zamanda bölgemizde 2008’den beri gerçekleşen özelleştirme dışı en büyük ikinci işlemdir. Akbank hisseleri ağırlıklı olarak uzun vadeli yatırım yapan büyük yabancı yatırım fonları, emeklilik fonları ve benzer nitelikli yatırımcılar tarafından alınmıştır. Bu büyüklükteki bir işlemin bir gecede gerçekleştirilmiş olması yatırımcıların Türkiye’ye ve Akbank’a duyduğu güven ve Akbank’ın başarılı finansal sonuçlarından pay alma isteğini göstermektedir."

Citigroup tarafından arz edilen hisse miktarına; 1,6 katı ile 2 milyar doların üstünde talep geldiği kaydedildi. Bu işlem tamamlandığında Akbank hissesinin halka açıklık oranı yüzde 31’den yüzde 42 seviyesine çıkacak. Citigroup'un Akbank’taki dolaylı ortaklık payı da yaklaşık yüzde 9,9'a düşecek. Taraflar arasında imzalanan bir sözleşme ile Citigroup söz konusu hissesini 3 yıl süre boyunca üçüncü kişilere satamayacak. Ancak her iki grup da zorunlu olmamalarına rağmen iyi niyetlerinin göstergesi olarak yönetim kurullarında karşı taraftan bir ismi bulundurmaya devam edecek.