BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Japonya'dan Orta Doğu'ya 2.5 milyar dolarlık yardım sözü

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinin Irak ve Suriye'den mültecilere kapılarını açan ülkeler dahil olmak üzere, bölge ülkelerine insani yardım ve altyapı desteğinde bulunacağını söyledi.

Abone ol

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Orta Doğu ülkelerine 2,5 milyar dolarlık askeri-olmayan yardımda bulunma taahhüdünde bulundu.

Abe, bu açıklamayı, Ürdün, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarını da kapsayan 6 günlük Orta Doğu turunun ilk durağı olan Mısır'da yaptı.

Şinzo Abe, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarıyla savaşan ülkelere 200 milyon dolar askeri nitelikli olmayan yardımda bulunacaklarını belirterek, "terörizmin yayılmasından tüm dünyanın zarar göreceğini" söyledi.

Japonya ham petrol ihtiyacının büyük bölümünü Orta Doğu'dan karşılıyor.

'Mülteci ağırlayan ülkelere destek'

Abe, Japonya-Mısır İşadamları Konseyi'nin toplantısında yaptığı konuşmada, "Şüphesiz, Orta Doğu'da istikrar, dünya ve Japonya için barış ve refahın temelini oluşturmaktadır. Bölgede terörizm ve kitle imha silahlarının yayılmasına göz yummak uluslararası topluma büyük zarar verir" dedi.

Japonya Başbakanı, ülkesinin Irak ve Suriye'den mültecilere kapılarını açan ülkeler dahil olmak üzere, bölge ülkelerine insani yardım ve altyapı desteğinde bulunacağını söyledi.

Abe, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi'yle görüştükten sonra Ürdün'e geçecek.

Irak Şam İslam Devleti geçen yıl, halifelik ilan ettikten sonra Irak ve Suriye'de birçok kenti ele geçirmişti.

IŞİD, bölgedeki bazı petrol sahaları ve rafinerileri denetiminde bulunduruyor. Örgütün petrolden günlük gelirinin 2 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.