BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Japonya'da 8,9 şiddetinde deprem

Japonya'da meydana gelen ve uzun süre devam eden 8,9 şiddetindeki deprem başta başkent Tokyo olmak üzere geniş bir bölgeyi etkiledi. Başta Japonya kıyılarında olmak üzere, bölge ülkelerinde şiddetli tsunami uyarısı yayımlandı.

Abone ol

Japonya'da meydana gelen ve uzun süre devam eden deprem başta başkent Tokyo olmak üzere geniş bir bölgeyi etkiledi. Büyüklüğü ilk dakikalarda 8,4 olarak açıklanan depremin büyüklüğü son alarak 8.9'a çıkarıldı.

Deprem yerel saatle 14:46'da (Türkiye saatiyle 07:46) meydane geldi. Bu depremin son yıllarda Japonya'da yaşanan en büyük sarsıntı olduğu belirtiliyor.

Televizyonların canlı yayınlarına katılan bazı kişiler depremin 3-4 dakika sürdüğünü anlatıyorlar.

Japonya en yüksek derecede tsunami uyarısı yayımlandı. 8 Metre Yüksekliğe varabilecek büyüklükte bir tsunaminin Miyagi yöresi yakınlarındaki kıyıyı vurabileceği bildiriliyor.

Amerikan jeoloji yetkilileri depremin merkezinin Tokyo'dan 400 km. uzaklıkta ve denizin 20 mil derinliğinde olduğunu açıkladı. Depremin ardından şiddetli artçı sarsıntılar yaşanıyor.

Televizyon görüntülerinde Onahama City'de büyük dalgaların kıyıyı vurduğu görülüyor. Sendai City'de büyük bir dalganın karanın içlerindeki tarım arazilerine doğru ilerlerken önündeki herçeyi birlikte sürüklediği görüldü.

Denizden gelen dalgalarla birlikte gemiler, otomobiller, kamyonlar, elektrik direkleri, yoğun çamur tabakasıyla birlikte kıyıdan içlere doğru topluca sürükleniyor.

Depremin çevredeki diğer birçok ülkeyi de etkilemiş olabileceği belirtiliyor ve bölge ülkelerinde tsunami uyarıları yayımlanıyor. Uyarı kapsamında Japonya, Filipinler, Hawaii, Rusya'nın Büyük Okyanus kıyıları, Endonezya ve Tayvan bulunuyor.

Halkın en kısa zamanda ve hızla yüksek bölgelere gitmesi istendi.

Canlı televizyon görüntülerinde depremin birçok binada yangına yol açtığı; Tokyo yakınlarında bir petrol rafinerisinde de kontrol altına alınamayan büyük bir yangın çıktığı görülüyor.

Japonya'nın şehirler arası hızlı tren seferleri durduruldu. Tokyo yakınlarındaki Narita havaalanıyla Sendai havaalanı ulaşıma kapatıldı.