BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,70
ALTIN 2.401,27
HABER /  GÜNCEL

Japonya ve ASEAN 'uçuş serbestliği' istedi

Tokyo'daki ASEAN zirvesinde biraraya gelen Japonya ve Güneydoğu Asya liderleri bölgede sınır ötesi uçuşlarda, "uçuş serbestliği" çağrısında bulundu.

Abone ol

Japonya ve bazı diğer Güney Doğu Asya ülkeleri bölgede sınır ötesi "uçuş serbestliği" için birlikte çalışma kararı aldı.

Tokyo'da düzenlenen Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısında alınan karar, Çin'in Japonya ve Güney Kore'nin kendi hava savunma sahası olarak gördüğü bölgelerde hak iddia etmesinden birkaç hafta sonra geldi.

Japonya, 10 ASEAN ülkesinin oluşturduğu grupta Çin ile sınır anlaşmazlıklarına destek arıyor.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe daha önce 20 milyar dolarlık yardım ve borç paketi sunacağını açıklamıştı.

Çin'in bölgede yayılmacı bir siyaset izlediğini söyleyen Japonya, güneyindeki komşularla, Çin'in çabalarına karşı destek toplamaya çalışıyor.

Tokyo'daki zirve, Japonya'nın ASEAN ile ilişkisinin 40. yılına denk geliyor.

Endonezya, Çin ile Japonya arasında sağlıklı ilişkiler olmasının, bölge açısından "kritik" önemde olduğunu söylüyor.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, Tokyo zirvesinde, Japonya ve ASEAN liderlerinin, "uçuş serbestliği ve sivil havacılığın güvenliğini sağlamak üzere işbirliklerini güçlendirecekleri" kararı alındı.

Açıklamada, herhangi bir ülkenin adımlarına doğrudan referans verilmese de, Japonya ve ASEAN liderlerinin, Çin'in Doğu Çin Denizi'nde geçen ay tek başına ilan ettiği hava sahasını hedef aldığı düşünülüyor.

Çin, hangi ülkeye ait olduğu tartışmalı olan adaları da içeren hava savunma sahasının, uçuşa yasak bir bölge olmadığını ancak bölge üzerinde uçan uçakların kendilerini Çin hava savunma sistemlerine tanıtmaları gerektiğini söylüyor.