BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Japonya, seks köleleri için düşünecek

Japonya İkinci Dünya Savaşı döneminde işgal ettiği bölgelerde yüz binlerce kadının seks kölesi haline getirilmesiyle ilgili özrünü gözden geçirmeyi tartışıyor.

Abone ol

Japonya ile Çin arasında Doğu Çin Denizi'ndeki adalarla ilgili anlaşmazlık, tarihsel konulardaki tartışmalara yansıyor.

Çin, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda teslimiyeti kabul ettiği 3 Eylül'ü 'Zafer Günü', Japon ordusunun eski başkent Nankin'deki katliamın yıldönümü olan 13 Aralık'ı ise 'Yas Günü' ilan etti.

Japon hükümeti 1993 yılında, 200 binden fazla Çinli, Güney Koreli, Filipinli, Endonezyalı ve Tayvanlı kadının askerlerin seks kölesi yapılması nedeniyle resmen özür dilemişti. 

KONO BİLDİRİSİ GÖZDEN GEÇİRİLEBİLİR

Dönemin hükümet sözcüsünün ismiyle "Kono Bildirisi" olarak adlandırılan açıklamada Japonya, kadınların ordu tarafından seks işçiliğine zorlandığını kabul etmişti.

Şimdiki hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, Kono Bildirisi'nin gözden geçirilebileceğini söyledi. Suga geçen hafta da, konunun "bilimsel bir gözle" yeniden değerlendirilebileceğini söylemişti.

japon-belediye-baskani-seks-koleligi-gerekliydi-2013-05-14_m.jpg 

BBC'nin haberine göre, bazı muhafazakâr Japonlar, "keyif kadınları" olarak bilinen kadınların "fahişe" olduğunu ve özür gerekmediğini iddia ediyor.

Japon Başbakan Şinzo Abe'nin, İkinci Dünya Savaşı ile ilgili yeni bir tarihsel açıklama yapabileceği de konuşuluyor.

Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı ve sömürgecilik dönemindeki insanlık suçlarını yeniden tartışmaya açması, bölgedeki komşularının tepkisine yol açabilir.

60 YIL SONRA GELEN ZAFER GÜNÜ

Diğer yandan, Çin medyasında yer alan haberlere göre Çin parlamentosu, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda yenilgiyi kabul ettiği 3 Eylül'ü 'Zafer Günü', eski başkentte on binlerce kişinin Japon ordusu tarafından katledildiği 13 Aralık'ı ise 'Nankin Yas Günü' ilan etti.

Bir Çinli yetkili, bu günlerin anılmasının "mevcut koşullar içinde bir gereklilik" haline geldiğini söyledi.

Japonya hükümetinin sözcüsü ise bunun Çin'in içişleri olduğunu söyleyerek tartışmaya girmeyeceklerini söyledi ama, "Bu günleri savaşın üzerinden 60 yılı aşkın zaman geçmişken niye anmaya karar verdikleri bir soru işareti, bunu reddedemem." dedi.

Japonya ile Çin arasındaki ilişkiler Doğu Çin Denizi'ndeki adalar üzerindeki egemenlik hakları tartışmasıyla ciddi şekilde bozuldu.

Geçen yıl Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Japonya'nın aralarında savaş suçlarından mahkum olmuş kişilerin de bulunduğu ölülerinin yattığı Yasukuni'deki anıtı ziyaret etmesi bölgedeki komşu ülkelerin de öfkeli tepkilerine yol açmıştı.

Çin, Japonya'yı savaş zamanı yaptıklarıyla yeterince yüzleşmemekle suçluyor.