BIST 9.625
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.496,86
HABER /  DÜNYA

Japonya Başbakanı Noda istifa ediyor

Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda, bugün partisinin aldığı ağır hezimetin üzerine istifa edeceğini açıkladı.

Abone ol

Japonya'da bugün yapılan erken genel seçimlerde muhalefetteki Liberal Demokratlar (LDP), büyük bir zafer elde etti.

LDP, 480 sandalyeli meclisin büyük çoğunluğunu kazanırken iktidardaki Demokrasi Partisi'nin ise ancak 70 vekil çıkarması bekleniyor. Bu ağır hezimet üzerine Başbakan Noda, parti genel başkanlığından istifa edeceğini açıkladı. Sonuçları "hayal kırıklığı" olarak niteleyen Noda, parti lideri olarak yaşanan hezimetin sorumluluğunun kendisinde olduğunu vurguladı. Noda, iktidarda oldukları 3 yılda hedeflerini gerçekleştiremediklerine ifade etti. Başbakan Noda, 26 Aralık'ta yapılacak meclis özel oturumuna kadar yeni bir lider belirleyeceklerine de sözlerine ekledi.

Demokrasi Partisi, 2009 seçimlerinde büyük bir sürpriz yaparak iktidara gelmişti. Ancak son 3 yılda 3 lider değiştiren parti, ekonomiyi tekrar rayına oturtamadı. Ayrıca seçimlere yakın KDV'nin artırılması kararı da kamuoyu desteğine darbe vurdu.

KAN TEKRAR SEÇİLEMEDİ

Bu arada, Noda'nın selefi Naoto Kan, tekrar meclise seçilemedi. Başkent Tokyo'nun 18. bölgesinden adaylığı koyan Kan, rakibine yenildi. Naoto Kan, 11 Mart 2011'de yaşanan büyük doğal afet sırasında başbakanlık koltuğuna oturan isimdi. Kan'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Makiko Tanaka da vekil seçilemeyen isimler arasında yer aldı.