BIST 10.719
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,13
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Jacques Chiraca fahri doktora

Galatasaray Üniversitesi eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'a "fahri doktora" unvanı verdi.

Abone ol

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'yi AB'ye bağlayacak bağın, mümkün olduğunca güçlü olması gerektiğini düşündüğünü ifade ederek, "Türkiye ve AB'nin ortak bir kaderi paylaştıkları ortadadır" dedi.

Galatasaray Üniversitesi, Yiğit Okur Yerleşkesi Aydın Doğan Oditoryumu'nda düzenlenen törenle eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'a "fahri doktora" unvanı verdi.

Törende Fransızca konuşan Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, unvanın "uluslararası ilişkiler" dalında verilmesinin tesadüfi olmadığını belirterek, Chirac'ın siyaset yaşamında ön plana çıkan sadakat anlayışının, ekonomik gücünün ötesinde barışın teminatı olması gereken güçlü bir AB'ye inanç ve Fransız politikasının önemli ismi General De Gaulle'cü düşüncenin gerçek mirası olan Fransa'nın mutlak bağımsızlığını korumak biçiminde özetlenebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Ethem Tolga, konuşmasının ardından "Fahri Doktora" unvanını eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'a sundu ve cübbesini giydirdi.

Chirac, basın mensuplarına poz verdikten sonra cübbesini çıkararak yaptığı konuşmada, Galatasaray Üniversitesinden fahri doktora diploması almaktan son derece büyük onur duyduğunu ifade ederek, "Onur duyuyorum, zira herkes üniversitenin ne derece seçkin olduğunu, Frankofoni alanındaki çalışmanızın yerinin doldurulamayacağını ve kurumunuzun Türkiye tarihi içindeki yerini biliyor" diye konuştu.

Üniversitenin, üniversitelerin en üst düzeyde ifade ettikleri ortak arzularının bir meyvesi olduğunu dile getiren Chirac, Galatasaray Üniversitesinin kurulmasını sağlayan işbirliği anlaşmasının, 18 yıl önce her iki ülkenin cumhurbaşkanları Turgut Özal ile François Mitterrand'ın katılımıyla imzalandığını anımsattı.
İstanbul Boğazı'ndaki bu Frankofon üniversiteyi kurarken, Türk hükümetinin, yüzünü yeniden Fransa'ya çevirdiğini kaydeden Chirac, Galatasaray Üniversitesinin Atatürk'ün arzu ettiği modernleşme çerçevesinin içine mükemmel biçimde oturduğunu belirtti.

Chirac, üniversitenin, Fransızca'nın yayılmasını sağlayarak, sınırları siyasi, kültürel veya dini farklılıkları aşan Frankofon kimliğin temel taşlarından birini temsil ettiğini vurguladı.

Jacques Chirac, Fransa'nın Türkiye ile yüzyıllardır yürüttüğü olağanüstü dostluk ilişkisi sayesinde bugün bir kader birliğinden söz edilebildiğini belirterek, "Bu kader birliğini yaşatmak bize düşüyor. Bu birlik yoğun bir siyasi diyalogla, toplumlarımız arasında verimli alışverişlerle ve dünyada barışın yükseltilmesi yönündeki ortak katkılarla zenginleşiyor" diye konuştu.
Galatasaray Üniversitesi, "fahri doktora" unvanını daha önce, eski Dışişleri Bakanı Coşkun Kırca, eski Romanya Cumhurbaşkanı Ion Iliescu, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Kurucu Müdürü Thierry de Montbrial ve Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç'a vermişti.